Samfunn

EU-minister Frank Bakke-Jensen forsvarer EØS-avtalen.

Regjeringens innbitte kamp for å verne om EØS-avtalen

Regjeringen jobber intenst for å holde EØS-skepsisen i sjakk. Og EU-minister Frank Bakke Jensen er i ferd med å lykkes.

Publisert Sist oppdatert

Det var rett før jul at statsminister Erna Solberg byttet ut den relativt usynlige Elisabeth Aspaker, som uansett lenge hadde søkt seg til en ny stilling som fylkesmann i Trom før hun fikk ansvaret for Norges forhold til Europa.

Siden har Bakke-Jensen tydeligvis satt seg som mål å forsvare EØS-avtalen så ofte og så tydelig som det lar seg gjøre i dagens Norge.

Selv har EU-ministeren sagt at han mener vi har debattert EØS-avtalen altfor lite.

– Vi fremforhandlet den i 1992. Så hadde vi en folkeavstemning i 1994 der vi sa nei til å bli med i EU. Og etter det har vi egentlig bare levd med EØS-avtalen, sa han til NTB i januar.

Nå har tonen fått en annen låt. Fredag ble han igjen spurt av NTB om en kommentar, denne gangen om at Frp ventes å slå fast at deler av EØS-avtalen bør reforhandles.

– Å skulle reforhandle avtalen er et håpløst prosjekt, var svaret denne gangen.

At han er tydeligere nå, skyldes ikke bare at han har spilt seg varm. Spillet i kulissene om avtalens fremtid har myknet gjennom våren.

Skjønt det ser jo ut som det skyer til. Brexit preger fortsatt nyhetsbildet, og EØS-avtalens fremtid vil bli diskutert både på neste ukes LO-Kongress, på Frp-landsmøte og for ikke å snakke om rundt i distriktene. Også SV vil si opp avtalen.

Selv om LO-ledelsen har gjort sitt ytterste for å dempe gemyttene de siste månedene er det knyttet stor spenning til hva som faktisk kommer til å skje når kongressen sparkes igang neste mandag. Fellesforbund-veteran Boye Ullmann fortalte tidligere i år at man jobbet systematisk med å samle motstand mot avtalen blant medlemmene for å fremme et vedtak om en annen tilknytningsform.

– Skepsisen har økt, uttalte han til Dagens Perspektiv i januar.

En del av dette skyldtes betente arbeidslivssaker som blusset opp igjen etter Brexit, blant annet Holship-saken og ikke minst ESAs trussel om å kjøre prosess på saken om allmenngjøring i verftsindustrien - en viktig prinsippsak for arbeidstakerne.

Fikk roet gemyttene

Siden har regjeringen fått partene sammen og man er blitt enige om å utsette behandlingen av denne saken. Den offisielle grunnen er at man trenger mer tid til å vurdere konsekvensene. At man slipper å ha en upopulær avgjørelse klar til LO-kongressen er bare en bonus.

Likevel er det mye som tyder på at dette er en vinnersak for Bakke-Jensen og regjeringen. De har tatt ansvar for å forsvare selve symbolet på norske «globalister» - for å stjele et uttrykk fra Donald Trumps omdiskuterte og muligens falmende sjefsstrateg, Steve Bannon. I 2016 så det ut som en risikabel strategi å forsvare en såpass omdiskutert avtale inn mot et stortingsvalg.

Men idag, og kanskje særlig hvis globalisten Emmanuel Macron skulle vinne den andre valgomgangen i Frankrike, fremstår det som solid politisk håndtverk.

Kan tjene Ap

Høyre og Arbeiderpartiet spiller på lag i denne saken, og akkurat nå gjør Høyre grovarbeidet for Ap.

Professor Frank Aarebrot er soleklar på at omkamp om EØS er uaktuelt i en Ap-Sp-regjering - selv om Sp skulle få opp mot 15 prosent av stemmene i det kommende stortingsvalget. Men det er vanskelig for Støre å si det høyt akkurat nå.

Heller ikke Fafo-forsker Jon Erik Dølvik tror EØS-avtalen lever spesielt farlig lenger. Han var blant dem som så for seg at en kontroversiell avgjøring i verftsaken kunne bli krutt på LO-kongressen, men han mener situasjonen er mer dempet nå.

Ikke dermed sagt at EØS-motstand ikke er godt valgkampstoff.

Powered by Labrador CMS