Samfunn

DISSENS-BETENKT? Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Veum må hanskes med 41 dissenser i forslaget til partiprogram når partiet avholder landsmøte i helgen.

Senterpartiet på dissenstoppen

Blant partiene på Stortinget er det Senterpartiet som har hatt størst problemer med å enes om et felles partiprogram før landsmøtet.

Publisert Sist oppdatert

Det er landsmøtevår, og partiprogrammene for 2017 til 2021 skal snekres og vedtas.

For de ulike partienes programkomiteer gjelder det å ha et mest mulig enhetlig programforslag klart til landsmøtet – der de ulike forslagene debatteres og vedtas.

Men det er sjelden en programkomité klarer å levere i fullstendig harmoni. Uenighetene i programkomiteen presenteres som dissens i programforslaget – så blir det opp til landsmøtet å bestemme hva partiet skal gå for.

Litt dissens er helt greit, men blir det for mye, blir gjerne landsmøtet preget av «intern uenighet» – noe ledelsen i de ulike partiene vil unngå.

Dessuten er det store forskjeller på dissensene – noen handler om formuleringer og små justeringer av et forslag, mens andre står i direkte motsetning til flertallet i komiteens forslag. I SV hadde man under oppkjøringen til landsmøtet sist helg en nokså heftig debatt om et forslag om å forby all rituell omskjæring av guttebarn. Dette forslaget jobbet ledelsen intenst for å stanse, og klarte det.

Når Arbeiderpartiet avholder sitt landsmøte i mai, er det ventet at debatten konsekvensutredning og oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja vil bli et av de største stridsspørsmålene. Programkomiteen går inn for å verne «særskilte områder» – og dermed åpne for konsekvensutredning i enkelte andre områder –det såkalte «Nordland 6». AUFs representant i programkomiteen, Mani Husseini, har tatt dissens på dette. AUF vil ikke ha konsekvensutredning i det hele tatt.

SP er dissens-vinner

Men det er Senterpartiet som har flest dissenser i sitt programforslag. Partiet avholder landsmøte denne helgen, og hele 41 dissenser må avklares før programmet kan vedtas.

I Sp er programkomiteen for eksempel uenige om el-bilpolitikken. Programkomiteen, med oljeselskapsgründer Ola Borten Moe i spissen, går inn for at «dagens kjøpsfordeler erstattes med en ordning hvor alle som kjøper nullutslippsbil får et fast støttebeløp». Videre heter det at «bruksfordeler for nullutslippsbiler bestemmes lokalt». 


Et flertall i komiteen vil at land skal ta i mot asylsøkere som sendes ut av Norge, må inngå en egen returavtale for å kunne motta bistand fra Norge

I dissensforslaget derimot vil man at fordelene ved kjøp av nullutslippsbiler opprettholdes: «Det er viktig at Norge fortsatt legger til rette for utviklingen av nullutslippsbiler. Senterpartiet vil ha en gradvis utfasing av bruksfordelene for nullutslippsbil fram mot 2030, men beholde kjøpsfordelene».

Flere punkt i asyl- og flyktningpolitikken er Sps programkomité også uenige om. Et flertall i komiteen vil for eksempel at land skal ta i mot asylsøkere som sendes ut av Norge, må inngå en egen returavtale med oss for å kunne motta bistand fra Norge. Dette forslaget er det ikke full enighet om i komiteen.

Forslaget om forbud mot heldekkende hodeplagg i offentlige bygg i Norge, er heller ikke enstemmig.

Høyre og Ap med færrest dissenser

Men alle partiene har eller har hatt dissenser i sine programforslag.

I Høyre det kun 7 dissenser i programforslaget som landsmøtet måtte ta stilling til for to uker siden. Også Arbeiderpartiet har kun 7 dissenser å hanskes med før sitt landsmøte i april. I Venstre har de 9 dissenser, Miljøpartiet de Grønne har 12 og Frp inntar tredjeplassen med 24 dissenser.

SV er på høyde med Sp, og tar «en sterk andreplass» – det var 40 dissenser i programforslaget som ble debattert under landsmøtet sist helg. Men de ble enige og kom i mål med et samstemt partiprogram.

Så det er nok håp for Senterpartiet også.

NB: I KrF er ikke ordet «dissens» en del av ordforrådet foran landsmøtet i 2017. I forslaget fra programkomiteen i Kristelig Folkeparti fant vi ingen dissenser.

Powered by Labrador CMS