Samfunn

BIBI KOMMER: Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal onsdag besøke Det hvite hus.

Tostatsløsning under press

Israels president foreslår å gi palestinere på Vestbredden fulle borgerrettigheter og i USA stilles det spørsmål ved den såkalte tostatsløsningen for Israel og Palestina. Tostatsløsningen er under press, mener norsk forsker.

Publisert Sist oppdatert

I USA har kilder i Det hvite hus antydet at USA kan gå bort fra prinsippet om at en fred mellom Israel og Palestinerne må innebære en tostatsløsning.

– En tostatsløsning som ikke fører til fred, er ikke et mål noen ønsker å oppnå, sier kilden i et møte med pressefolk tirsdag.

Heretter vil ikke USA stille krav til betingelsene for en eventuell fredsavtale mellom Israel og Palestina, hevder kilden, som skal ha en sentral stilling i Det hvite hus. I stedet vil USA støtte enhver løsning som partene blir enige om.

–Fred er målet, enten det kommer i form av en tostatsløsning, om det er det partene ønsker, eller noe annet, skal kilden ha sagt til journalister under et møte i forkant av statsminister Benjamin Netanyahus besøk i Det hvite hus onsdag.

Netanyahu på besøk

Kilder i USAs utenriksdepartement er overrasket over det som kom fram på pressemøtet i Det hvite hus, ifølge nyhetsbyrået AP. Hvis USA går bort fra prinsippet om at palestinerne skal få sin egen stat, vil det være et kraftig brudd med amerikansk Midtøsten-politikk. I flere tiår har USA, i likhet med mange andre land, gått inn for at palestinere og israelere bør ha hver sin stat, skriver NTB.

Om dette er nok et forvirrende utspill fra den nye administrasjonen i Det hvite huis, eller et signal om at USA ønsker å legge om sin Midtøsten-politikk, får vi muligens svar på etter at president Donald Trump har hatt sine møter med Israels statsminister Netanyahu.

Å gi palestinerne i de okkuperte områdene fulle borgerrettigheter i staten Israel, kan være en løsning

Fulle borgerrettigheter

Men det er ikke bare i Det hvite hus man har begynt å tvile på tostatsløsningen. Israels president, Reuven Rivlin uttalte tirsdag at Israel burde annektere alle de okkuperte områdene og så gi alle som bor der fulle borgerrettigheter. Med andre ord: Israel burde ha suveren makt over Vestbredden, men gi alle som bor der fulle borgerrettigheter.

Rivlin har som president kun symbolsk makt i Israel, men han er en person som lyttes til. Han har tidligere gått sterkt i mot regjeringen Netanyahus offensive bosettingspolitikk og de siste lovendringene som handler om retten til å bosette seg på områder eid av palestinere.

– Vi kan ikke ha ulike rettigheter for ulike folk i samme området. Det ligner mer og mer på en apartheid-stat, sa president Rivlin ifølge den israelske avisa Haaretz.

For palestinerne flest handler konflikten om rettigheter, ikke navnet på et land

Norske Midtøsten-eksperter som Dagens perspektiv har snakket med, sier stadig flere begynner å tvile på tostatsløsningen.

– Å gi palestinerne i de okkuperte områdene fulle borgerrettigheter i staten Israel, kan være en løsning, sier Dag Henrik Tuastad, førstelektor ved Institutt for Midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo. Men det vil uansett ta lang tid før man ser noen løsning på denne «alle konflikters mor».

– For palestinerne flest handler konflikten om rettigheter, ikke navnet på et land. Men dette har ingen quick-fix. De palestinske politiske lederne på Vestbredden og i Gaza vil være sterkt i mot en ny «enstatsløsning» med like rettigheter under «israelsk flagg», sier Tuastad.

Powered by Labrador CMS