Samfunn

EU-president Donald Tusk mener Donald Trumps administrasjon representerer en av tidenes farligste trusler for EU.

– Trump-administrasjonen en av tidenes trusler mot EU

Utfordringene EU nå står overfor er farligere enn noen gang. Det mener president Donald Tusk, som trekker frem «tre nye trusler», inkludert Kina, Russland – og USA. – Svært uvanlig, sier norsk EU-ekspert.

Publisert Sist oppdatert

I et åpent brev til sine kolleger, publisert tirsdag, skriver EU-president Donald Tusk at unionen aldri har stått overfor tøffere utfordringer enn nå. Under amerikanernes egne motto «Samlet står vi, splittet faller vi», oppfordrer han sine kolleger til å vise sin «europeiske stolthet».

– Hvis vi later som at vi ikke hører ordene og at vi ikke legger merke til avgjørelsene rettet mot EU og vår fremtid, vil folk slutte å behandle Europa som deres utvidede hjemland. Like farlig er det at globale partnere vil slutte å respektere oss, skriver Tusk.

I tordentalen av et brev trekker Tusk frem det han mener er «tre trusler mot EU som tidligere ikke har eksistert, i alle fall ikke med et slikt omfang».

Nummer én på listen er den mest oppsiktsvekkende. Tusk har også tidligere har vært skarp i sine uttalelser mot østlige stormakter, og gjentar i brevet sin dype bekymring for Kinas «egenrådighet» og Kremls «aggressive» politikk i og rundt Ukraina. «Krig, elendighet og anarki i Midtøsten og Afrika» er også en stadig bekymring for det europeiske kontinentet.

Foto TRUENDE: USAs Donald Trump og britenes Theresa May er begge representanter for EU-motstanden Tusk omtaler som «tidenes farligste trusler mot EU». (Foto: NTB scanpix)

Omtalen av USA har imidlertid blitt langt skarpere. Tusk skriver at de «foruroligende erklæringene av den nye amerikanske administrasjonen» gjør EUs fremtid høyst uforutsigbar.

– For første gang i vår historie (…) blir så mange åpent anti-europeisk, eller i beste fall euroskeptisk. Spesielt endringene i Washington setter den Europeiske Unionen i en vanskelig situasjon; den nye administrasjonen stiller tilsynelatende spørsmål ved de siste 70 års amerikanske utenrikspolitikk.

Interne trusler

Tusk ser også store utfordringer innad i Europa og selve EU-systemet. Spesielt det økende antallet nasjonalister i Brussel, og det han kaller «økt fremmedfrykt i unionen» bekymrer presidenten.

– Nasjonal egoisme er i ferd med å bli et attraktivt alternativ til integrering, skriver Tusk.

Han trekker også frem holdninger i «den proeuropeiske eliten» som utfordrende for unionen.

– Mindre tro på politisk integrering, underkastelse for populistiske argumenter og økende tvil på de fundamentale verdiene til det liberale demokratiet blir stadig mer synlig, mener han.

En eventuell oppløsning eller betydelig svekkelse av unionen mener han kun vil føre til en ting: full avhengighet av supermaktene Russland, Kina og USA.

– Helt objektivt mener jeg det ikke er noen grunn for europeiske ledere å fri til eksterne krefter og deres herskere.

Ekspert: – Kraftig kost

Kraftsalven rettet mot USA er «svært uvanlig» sier Kristian Steinnes, professor i moderne europeisk historie ved Institutt for historiske studier ved NTNU.

Han hadde ikke lest brevet fra Tusk da Dagens Perspektiv snakket med ham, men mener at det generelt er langt fra normalt at øverste leder i EU sidestiller trusselnivået USA representerer for unionen med Russland og Kina.

– Det er kraftig kost. Tradisjonelt har USA vært en pådriver for mer integrasjon i Europa og EU. Men så har ting snudd veldig fort i USA, og den nye administrasjonen representerer en helt annen holdning. Så i den forstand er det kanskje ikke så rart, sier han.

Powered by Labrador CMS