Samfunn

Tidligere FBI-sjef James Comey (t.h.) forklarer seg torsdag om sine samtaler med president Donald Trump.

– Trump-administrasjonen spredte løgner

Tidligere FBI-sjef James Comey mener Det hvite hus har spredt løgner, og sier han lekket fra samtaler med Donald Trump for å få igangsatt etterforskning.

Publisert Sist oppdatert

I høringen i Senatets etterretningskomité torsdag sa Comey at han var forvirret da Trump sparket ham som FBI-sjef i mai, og pekte på presidentens ulike forklaringer på hvorfor han ble avsatt.

– De skiftende forklaringene forvirret meg og gjorde meg stadig mer bekymret, sa Comey.

Han mener Trumps påstander om at FBI var ineffektivt, «svertet meg og FBI». Trumps administrasjon spredte «løgner, enkelt og greit», sa Comey i Senatet torsdag.

Comey sa også at han skrev referat fra møter med Trump fordi han var oppriktig bekymret for at presidenten kunne komme til å lyve.

Den avsatte FBI-sjefen sa i høringen at han begynte å ta notater allerede etter deres første samtaler i januar.

Valgte å lekke

– Jeg var ærlig talt bekymret for at han kunne komme til å lyve, sa Comey.

– Jeg håper det finnes lydopptak, sa Comey, med henvisning til at Trump på Twitter har skrevet at han håper det ikke finnes opptak.

Comey sa også at han via en venn lekket et notat fra samtaler med Trump, i et forsøk på å få oppnevnt en spesialgransker til å etterforske russisk innblanding i valget.

I en skriftlig uttalelse fra Comey som Senatet publiserte onsdag, skriver den tidligere FBI-sjefen at Trump ba ham «la være» å fortsette etterforskningen av Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Den tidligere FBI-sjefen mener dette var svært bekymringsfullt, men at andre må avgjøre om det var et direkte forsøk på å hindre etterforskningen.

Russland-etterforskningen

Comey fikk sparken av den amerikanske presidenten 9. mai – midt i FBIs etterforskning av en mulig forbindelse mellom Trumps valgkampteam og russiske tjenestemenn før høstens valg.

I dokumentet skriver Comey blant annet at Trump ba om hans lojalitet, og at han samtidig ble spurt om han ønsket å fortsette i jobben som FBI-sjef.

Hvorvidt Comey mener dette var et bevisst forsøk på å hindre sannheten i å nå dagens lys, er ett av de store spørsmålene som Comey sannsynligvis vil måtte svare på i høringen.

– Jeg vet ikke helt sikkert hvorfor jeg fikk sparken, men presidenten mente Russland-etterforskningen la press på ham som han ønsket å få fjernet. Jeg tar ham på ordet, sa Comey.

– Ødeleggende for Trump

Trump bestrider James Comeys påstander om at presidenten ba FBI-sjefen om å være lojal og å la være å etterforske Flynn, melder nyhetsbyrået AP med henvisning til en ikke navngitt kilde som er tett på Trumps juridiske team.

Det mest ødeleggende for den amerikanske presidenten er ifølge jusseksperter Comeys uttalelse om at Trump i februar ba ham stanse etterforskningen av USAs daværende nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

– Jeg håper du kan la dette være, skal Trump ha sagt til Comey under et møte i Det hvite hus 14. februar.

Like før ba Trump justisminister Jeff Sessions og andre høytstående regjeringsmedlemmer forlate kontoret, ifølge Comeys skriftlige uttalelse.

Flere eksperter mener dette kan tolkes som et bevis for at Trump forsøkte å påvirke etterforskningen av Flynn. Blant ekspertene er Julie O'Sullivan ved Georgetown University, som også peker på at Trumps beslutning om å sende alle andre ut av rommet, kan være bevis for at Trump var klar over at det han gjorde var problematisk.

Trump har tidligere hevdet at han ikke ba Comey avslutte etterforskningen.

Tviler på søksmål

Men hvorvidt Trumps handlinger kan legge grunnlag for et søksmål og tolkes som lovbrudd, er fortsatt høyst usikkert. Kun hvis Comeys uttalelser om Trump tolkes på verst mulige måte, vil de kunne være nok til å gå til søksmål, mener de.

Jonathan Turley, jussprofessor ved George Washington University, sier at det ikke er noen ting i Comeys vitneutsagn som overbeviser ham om at Trump har brutt loven.

– Det å høres ut som Tony Soprano, gjør deg ikke til Tony Soprano. Vi sikter ikke folk for å være ubehøvlet og dumme, sier han til nyhetsbyrået AP.

Tony Soprano er mafiabossen i dramaserien «Soprano».

«FBI-frokost»

I Washington er interessen for utspørringen av Comey stor, og flere restauranter og kafeer håpte på fullt hus under den direktesendte høringen. Restauranten Shaw's Tavern reklamerte blant annet med en frokost kalt FBI, som står for «fransk toast, bacon og iskrem».

Comey har i sitt vitneutsagn beskrevet en rekke samtaler han hadde med Trump om Russland-etterforskningen, og han uttrykker også misbilligelse over kontakten med Trump.

Powered by Labrador CMS