Samfunn

President Donald Trump trekker USA ut av den globale klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i 2015.

– Trump trekker USA ut av Parisavtalen

USAs president svarer på Twitter: «Jeg vil kunngjøre min beslutning om Parisavtalen i løpet av få dager»

Publisert Sist oppdatert

To kilder med direkte kjennskap til Trumps beslutning opplyser til nyhetsnettstedet Axios at han trekker USA ut av Parisavtalen.

Like etter at nyheten om at USAs president ønsker å trekke landet ut av klimaavtalen, publiserte Trump en melding på twitter der han skriver:

– Jeg vil kunngjøre min beslutning om Parisavtalen i løpet av få dager.

I will be announcing my decision on the Paris Accord over the next few days. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 31. mai 2017

– Ekstremt problematisk

Under søndagens G7-møte på Sicilia nektet Trump som eneste statsleder å slutte opp om Parisavtalen, som han i valgkampen truet med å trekke USA fra.

Også der opplyste han at han ville fatte en endelig beslutning i løpet av få dager.

– Det er ekstremt problematisk, for ikke å si svært utilfredsstillende, at G7-toppmøtet ikke kunne bli enige om formuleringer om klimaendringer, sa Tysklands statsminister Angela Merkel i en kommentar til dette.

Miljødirektoratet EPAs sjef Scott Pruitt leder et utvalg som skal utarbeide detaljer om hvordan USA skal trekke seg fra avtalen, ifølge kildene. Et alternativ som de nå vil vurdere, er om hvorvidt USA skal trekke seg fullt ut av avtalen, en formell prosess som kan ta opptil tre år.

Det foreligger så langt ingen bekreftede opplysninger om beslutningen. Trump har ikke uttalt seg ennå, men han har på forhånd varslet at en beslutning blir tatt denne uken.

– Ikke utelukkende negativt

Hvis det som Axios nå melder er korrekt, betyr det at Trump trosser et stort flertall i USAs befolkning, flere nære medarbeidere, og store deler av resten av verden. Samtidig betyr det at han er i ferd med å oppfylle et av sine valgløfter. Før Trump ble president, lovet han å «kansellere» Parisavtalen.

USAs president Donald Trumps motstand mot Parisavtalen har tvunget andre land til å bli tydeligere i sitt forsvar av den, mener Wendel Trio i CAN Europe.

Men selv om det skulle stemme, er det ikke utelukkende negativt, mener Wendel Trio, direktør i CAN Europe, en paraplyorganisasjon for europeiske miljøorganisasjoner.

– Jeg er faktisk ganske positivt innstilt. De siste to årene har vi ikke sett stats- og regjeringssjefer gå så sterkt til forsvar for Parisavtalen som nå, sier Trio til NTB.

Han påpeker at for eksempel EUs ledere igjen og igjen har understreket hvor viktig Parisavtalen er for dem.

– Det ville ikke ha skjedd uten Trump, sier Trio.

– Jeg mener den konfrontasjonen som finner sted nå, gjør at politiske ledere tvinges til å forsvare klimainnsatsen på en enda sterkere måte enn før, sier han.

Parisavtalen

  • Global klimaavtale vedtatt i Paris 12. desember 2015.
  • Formålet er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.
  • Over 180 land har overlevert frivillige nasjonale utslippsmål til FN. I klimaavtalen står det at disse etter hvert skal skjerpes, og planen er å oppdatere dem hvert femte år.
  • I tillegg skal landene styrke sin evne til å tilpasse seg klimaendringene. Rike land skal innen 2020 skaffe til veie minst 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak i fattige land.
  • Avtalen trådte formelt i kraft fredag 4. november 2016.
Powered by Labrador CMS