Ledelse

Ledere og HR er ikke helt på linje

Hvilken type HR-arbeid bør prioriteres i årene som kommer? Linjeledere og HR-folk er ikke enige.

Publisert Sist oppdatert

HR Norge, som gjennomfører en årlig HR-undersøkelse sammen med EY (Ernst & Young), konstaterer på bakgrunn av årets undersøkelse at HR-folk og andre ledere skiller lag på flere punkter når de vurderer HR-arbeidet. Ett av dem gjelder strategi og administrasjon:

Funnene viser at HR-folk vil jobbe strategisk, mens linjelederne ønsker mer oppmerksomhet rundt det administrative.

Når det i denne undersøkelsen blir spurt om hvilket fokus dagens HR-arbeid har, er HR-folk og ledere nokså samstemte. Når spørsmålet vris, og de spør om hvordan HR-arbeid bør se ut tre år frem i tid, kommer imidlertid forskjellene frem, skriver HR Norge på sine hjemmesider. Mens HR-folk ønsker å jobbe mer med strategiske HR-områder framover ser linjelederne i større grad for seg å jobbe mer administrativt i sine personallederroller.

Ledere ønsket for eksempel i større grad enn HR å fokusere på administrative lønnsprosesser, oppfølging av sykefravær og annet fravær samt etterlevelse av lover og regler, skriver Personal og Ledelse i en artikkel om undersøkelsen.

To mulige årsaker

Innenfor faget Human Resources (HR) har det i mange år vært et ønske om å jobbe mer strategisk, og det er blitt mer vanlig å se på bemanningsstrategi, rekruttering, kompetanseutvikling, lederutvikling, lønnsstrategi etc som et ledd i utformingen og gjennomføringen av bedriftens strategi.

På hjemmesidene sine spør HR Norge seg nå om hvorfor linjeleder "i såpass liten grad engasjerer seg innenfor utviklingsområdene til folkene sine". De mener at en mulig forklaring kan være at mange linjeledere ikke helt klarer å overskue den totale mengden HR-arbeidet, og kun prioriterer og gir oppmerksomhet til "kjente" områder.

En annen mulig forklaring mener de kan være at mye HR-arbeid over tid er flyttet fra HR til linjeledere som ikke ønsker å drive med disse tingene.

HR-undersøkelsen 2014 ble sendt ut til 589 personer som enten er HR-Norge medlemmer eller er i nettverket til EY. 260 respondenter har svart.

Powered by Labrador CMS