Ledelse

Sånn skal det ikke være, sier direktør Berit Svendsen i Telenor Norge, om Aftenpostens undersøkelse av lønnsforskjeller mellom kvinnelige og mannlige ledere.

Kvinnelige ledere sakker akterut

Kvinnelige ledere tjener fortsatt bare to tredjedeler av det mannlige ledere gjør, og i flere sektorer har lønnsforskjellene økt, viser en ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

– En urovekkende utvikling. Sånn skal det ikke være, sier direktør Berit Svendsen i Telenor Norge til Aftenposten.

I snitt tjente kvinnelige ledere 177.500 kroner mindre i året enn mannlige, viser Norsk Ledelsesbarometer 2016. Det er basert på en undersøkelse blant medlemmene i fagforeningen Lederne, og målingen er gjort årlig siden 2010. Over 3.000 har svart på undersøkelsen.

Heltidsansatte kvinner i Norge har i snitt en lønn som er 87,7 prosent av mennenes årslønn, men for kvinnelige ledere er forskjellen større. I 2015 tjente de 76,3 prosent av det mennene tjente, og bare 16 prosent av dem som er med i undersøkelsene, fikk utbetalt bonus, mot 27 prosent av mennene.

Lønnsforskjellene øker

Fra 2014 til 2015 har lønnsforskjellene totalt sett økt med 5,5 prosentpoeng.

*Gjennomsnittslønn per årsverk, TBUs endelige rapport 2016.

Forsker Eivind Falkum ved Arbeidsforskningsinstituttet, som har gjennomført undersøkelsen, sier kjønnsfordelingen i ulike bransjer er en forklaring på den økende forskjellen. En annen forklaring kan være at flere toppledere enn tidligere har svart på undersøkelsen i år.

Han understreker også at man ut fra tallene i undersøkelsen ikke kan si noe om eventuelle lønnsforskjeller mellom kvinner og menn som utfører samme jobb, bare når det gjelder type lederstilling og bransje.

Powered by Labrador CMS