Nyskaping

Dubai har mer enn nok av store bygninger. Her starter et mulig eventyr for to norske gründere.

Norske gründere tar klima-tempen på skyskrapere i Dubai og risikerer å bli søkkrike på måling av tetthet i bygg

Publisert Sist oppdatert

To norske gründere mener vi fyrer for kråka, og har utviklet en metode for å sjekke tettheten i bygg gjennom trykktesting. På den måten kan utslipp forebygges og bygg gjøres mer klimavennlige. Nå skal de trykkteste bygg i Dubai. Der er det som kjent mer enn nok store bygninger å ta av.

Gründerne i Pembl har allerede fått flere avtaler i De forente arabiske emirater, og i løpet av året etablerer de et eget Dubai-kontor. Målet er å trykkteste millioner med kubikkmeter i arabiske høyhus.

Per Magne Helseth og Bjørnar Lie (begge 32) startet Pemble. Nå satser de sparepengene på enorme byggeprosjekter. De er verken byggmestere eller arkitekter, men har en visjon som kan hjelpe utbyggere og eiendomsforvaltere med å spare både miljø og betydelige kostnader.

Bygninger er de største konsumentene av energi på kloden, ifølge en rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA). 40 prosent av all verdens energi brukes i bygg, og halvparten av energien går med til oppvarming og nedkjøling av bygningene. IEA hevder dessuten at utette bygg står for en betydelig andel CO2-utslipp og at man ved enkle grep kan spare en fjerdedel på oppvarming og nedkjøling, noe som både er kostnadseffektivt og miljøvennlig.

Gründerne i Pembl er svært overrasket over at det ikke er større oppmerksomhet rundt miljøproblemene, som forårsakes av bygg.

– Bygg og anlegg er like store som transport- og industrisektorene. Her kan man finne en av de mest kostnadseffektive måtene å redusere utslipp på, likevel er det ingen som synes å bry seg. Løsningene er jo nesten servert på et fat, også sett fra et miljøperspektiv, mener Helseth.


«Dette er en global nisje som bare venter på å bli utnyttet»

Slik fungerer trykktestingen

Pembl har som mål å bli en internasjonal aktør innen trykktesting. De satser både på å bli suksessfulle gründere, men også å bidra til å lette på miljøutfordringer som utslipp av drivhusgasser. For å komme dit må problemene med lekkasjer kartlegges, det er dette Pembl har spesialisert seg på.

– Det kreves normalt mye ressurser for å trykkteste større bygg. Men vår løsning er enkel, kjapp og moderne når det gjelder å måle tetthet i bygg. Der hvor det før tok dager og uker, bruker vi kun timer, hevder de norske gründerne. De har begge ingeniørfag i bygg og anlegg, og ti års erfaring.

Nøkkelen ligger i moderne teknologi og en avansert programvare. De to ingeniørene, som traff hverandre første gang i Forsvaret for tolv år siden, var på seiltur sammen i 2013. Da begynte å skissere produktet som i dag heter «Venturigo». Pembl plasserer trådløse sensorer på sentrale steder og i forskjellige etasjer i bygget. Dermed kan de måle trykkforskjellene og kartlegge hvor lekkasjene kommer fra ved å sammenstille målingene og analysere data.

– Systemet består av vifter, kontrollsystem og noder for datainnsamling. Vi har laget maskinvaren selv og justerer kapasiteten til utstyret etter byggenes størrelse. Vi samler data fra trådløse noder i hele bygget for bedre regulering, oversikt og nøyaktige resultater. Databehandlingen dreier seg om algoritmer og automatiserte utregningsmetoder, dermed tar prosessene mye kortere tid enn tidligere, forklarer Bjørnar Lie.

Foto Gründere: Per Magne Helseth og Bjørnar Lie i Pembl forsikrer seg at alt er på stell med deres egenutviklede Venturigo-system. (Foto: Pemble).

USA og UAE

I oktober i fjor brakte Innovasjon Norge med seg den norske kronprinsen, samt ti norske gründerbedrifter på en visningstur til New York. Pembl var én av disse. New York har utviklet seg som en ledende klynge for teknologi og innovasjon, og er et bra utgangspunkt for norske entreprenører som ønsker innsikt og oversikt over det amerikanske markedet, og ikke minst bygge nettverk.

Utfordringene med energisløsing fra bygg er vel så store i USA som i Europa, og flere av delstatene har som mål å redusere energiforbruket med 30 prosent innen 2030.

– Vi ønsker å posisjonere oss slik at vi klare for ekspansjon i enkelte amerikanske stater når de får forskrifter som krever dokumentasjon av lufttetthet i bygg. Når det kommer til regulering av tetthet på bygg er det Nord-Europa og De forente arabiske emirater som har de beste reguleringene. De satser hardest på bygg og energi, og vi kommer til å fokusere på disse markedene i startfasen, sier Per Magne Helseth.

I Emiratene er forholdene store. Det skaper enorme muligheter.

– Det bygges mye i Norge, men ikke i slike dimensjoner. Vi anslår at vi er klare med egne folk stasjonert i Emiratene til høsten. Utover UAE jobber vi med ekspansjon til flere europeiske land. Vi går en spennende tid i møte. Trykktesting, inspeksjon og benchmarking av bygg i en global målestokk er vårt mål, forklarer Bjørnar Lie.

Kontrakt i Dubai

Seilturen for tre år siden har gitt resultater. Helseth og Lie reiste til De forente arabiske emirater før påske, etter å ha landet en kontrakt på testing av fire bygg. I en periode på fem dager benyttet de sin egen skalérbare rigg og gjennomførte flere målinger.

– Går alt etter planen, har vi potensial på flere titalls millioner kubikk med testing i året. Det påstås at 20 prosent av alle byggkraner i verden står der nede. Markedet er deretter, sier Lie.

Prosessen er likevel ikke smertefri. Pembl hadde enkelte problemer med fortolling av utstyret, og det tok flere dager å klargjøre riggen, men gründerne forteller at den første testen gikk på skinner, selv om resultatene ikke ble som ønsket fra oppdragsgivers side.

– Vi testet Secondary Technical School i Al Ain. Det var rundt 215.000 kubikkmeter fordelt på ca 25 000 kvadratmeter som ble tester på noen timer. Bygget ble ikke godkjent, da det manglet tettinger av ventilasjon ut mot friluft i flere av seksjonene. Oppdragsgiver var imidlertid ikke lei seg av den grunn og meget imponert over utstyret og teknologien. Vi skal tilbake når tettingene er på plass, sier Helseth.

Nordmennene er dessuten ikke alene i dette markedet. Det finnes to amerikanske selskap som lenge har drevet med testing og som sitter med 99 prosent markedsandel på verdensbasis. De to selskapene heter Retrotec og Tec og har vært i markedet lenge.

Foto

Innovasjon: Gjennom en ny metode kan Pembl-gründerne sjekke tettheten i bygg mye raskere enn hva som hittil har vært mulig. (Foto: Pemble).

Enormt potensial

De to norske gründerne har ikke ligget på latsiden side de slo sammen sine enkelpersonforetak og fikk støtte fra Innovasjon Norge i en startfase. De mottok 550.000 og har i tillegg puttet inn private midler i størrelsesorden på 2,5 millioner kroner for å skaffe seg rett utstyr.

– Vi tok tidlig kontakt med bransjen og knyttet til oss entreprenøren Brick, mest på grunn av en gammel bekjent fra tiden min som ingeniør i Forsvaret. Vi må jo finne ut sammen med næringen hvordan dette kan funke, forklarer Helseth.

Han mener det er helt naturlig for dem at de ikke bruker for mye tid på Norge, selv om det er i hjemmemarkedet de testet ut konseptet før kommersialisering.

– Dette med testing er gjennomregulert her hjemme. Rammene er klare og på vår side, så vi trenger ikke bruke mye tid på påvirkning. Men dette er et globalt marked. Det er når amerikanerne strammer til kravene i sine delstater og Det internasjonale energibyrået gir klare retningslinjer for hvordan man kan spare inn både kostnader og miljø, at dette blir skikkelig interessant for oss, sier Helseth.

– Dette er en global nisje som bare venter på å bli utnyttet, sier gründerne engasjert. – Det gjør ikke noe om vi bidrar til å redde verden samtidig som vi oppfyller gründerdrømmene våre.

Derfor har Pembl satset riktig

Miljø/klima:

  • Bygg er større enkeltforbruker av energi enn transport og industri, Litt over halvparten av denne energien brukes til oppvarming og kjøling.
  • Det internasjonale energibyrået (IEA) beregner at minst 25 prosent av all energien som brukes til oppvarming og kjøling forsvinner i utettheter.
  • Fem prosent av all energien vi totalt bruker i verden i dag, lekker dermed ut gjennom utettheter.
  • Bygg står for en tredel av alle CO2-utslipp. Vi kan altså potensielt spare fem prosent av all energibruk bare ved å holde byggene våre tette.
Helse:
  • God inneluft og mindre forurensninger og allergener
  • Sikkerhet mot fuktskader
  • Bedre varmekomfort
  • Bedre lydisolasjon
  • Mindre radon
Marked:
  • Det bygges 40 millioner kvadratmeter boliger hvert år i Norge. Rundt halvparten av det bebygde arealet er blokker, lager og næringsbygg.
  • Det norske markedet utgjør derfor 20 millioner kvadratmeter potensiell testing årlig. Totalt ligger verdensmarkedet på ca fire milliarder kubikk i årlig testing i nye bygg.
  • Det internasjonale energibyrået ønsker på sikt testing av alle bygg og anbefaler en ti års syklus.
  • Det er to store amerikanske aktører i markedet som Pembl ønsker å spise andeler av. De to står for det aller meste av all trykktesting på verdensbasis i dag.
Powered by Labrador CMS