Arbeidsliv

SVARTE PÅ BREV: Statsminister Erna Solberg sier til landets største arbeidstakerorganisasjoner at hun ikke ser ikke bort fra at det kan være aktuelt å nedsette et lovutvalg i forbindelse med delingsøkonomiens innvirkning på arbeidslivet.

Lovutvalg på trappene

Arbeidstakerorganisasjonene fikk omsider svar fra statsministeren. I det går Erna Solberg langt i å antyde at det blir nedsatt et lovutvalg som skal avklare arbeidstakerbegrepet i delingsøkonomien.

Publisert Sist oppdatert

Like etter at delingsøkonomiutvalgets rapport ble overlevert finansminister Siv Jensen i starten av februar, skrev LO, Unio, YS og Akademikerne et felles brev til Statsministerens kontor. De fire foreslo å nedsette et lovutvalg som skal avklare arbeidsmiljølovens definisjon av hva en arbeidstaker og en arbeidsgiver er.

Jeg ser ikke bort fra at det kan være aktuelt å nedsette et lovutvalg

Kan være aktuelt med lovutvalg

Mye tyder på at de nå er blitt hørt.

«Jeg ser ikke bort fra at det kan være aktuelt å nedsette et lovutvalg som beskrevet i henvendelsen», skriver Erna Solberg.

Arbeidstakerorganisasjonene ønsket dessuten at delingsøkonomiens konsekvenser for helse, miljø og sikkerhet (HMS) utredes for å se om det er behov for endringer eller presiseringer i dagens regelverk. Per i dag finnes det lite faktisk kunnskap om HMS-utfordringene.

LO, Unio, YS og Akademikerne er også bekymret for at mange av dem som i fremtiden vil jobbe innenfor delingsøkonomien, vil ha relativt lave inntekter. De foreslår derfor at spørsmål til sosiale ordninger som pensjon og trygd tas opp.

Det ser ut som om organisasjonene også er blitt hørt på dette.

Les mer om Delingsøkonomiutvalget:

Har bestilt Fafo-rapport

Arbeids- og sosialdepartementet har nemlig ifølge statsministeren igangsatt en kartlegging av omfang, arbeidsvilkår og oppfølging av HMS-ansvar i delingsøkonomien. Rapporten fra Fafo er ventet i løpet av november i år.

«Det er naturlig å vurdere en videre oppfølging i lys av funnene i denne rapporten. Regjeringen drøfter gjerne den videre oppfølgingen med partene i arbeidslivet. Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd vil være en god arena», heter det i svarbrevet.

På spørsmål fra Dagens Perspektiv svarte Finansdepartementet at delingsøkonomien og det videre arbeidet med den skal omtales når statsbudsjettet for 2018 legges fram 12. oktober.

Powered by Labrador CMS