Nyskaping

Avgiftsøkning på de største elbilene kan føre til at færre velger elbil i en tid med stort behov for omstilling og utskiftning av bilparken.

Avgiftsøkning gir usikker fremtid for elbilkjøperne

Regjeringen vil skru opp avgiften på de største elbilene.

Publisert Sist oppdatert

Dette er uklokt og sender et dårlig signal til folk som allerede er usikre på hva slags bil de kan ha i fremtiden, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i medlemsorganisasjonen NAF i en pressemelding.

Elbilpolitikken i Norge har vært en suksess. Utslippene fra nye biler går raskt nedover. At elbiler har vært fritatt fra merverdiavgift og engangsavgift de siste årene har vært helt sentralt i dette, mener NAF.

– Denne avgiftsøkningen sender et signal om at penger i kassa er viktigere enn flest mulig elbiler på veiene. Vi har hatt en suksess med elbilpolitikken, og hvor forutsigbarhet har vært et suksesskriterium. Dette må til for at vi skal lykkes med omstillingen til utslippsfri transport som de ønsker, sier Sagedal.

– Bryter avtaler

I 2015 inngikk Høyre, Venstre, Krf og Frp en avtale om hvordan bilavgiftene skulle rigges. Avgiftsfordelene på elbiler er helt sentralt. NAF mener dette avgiftshoppet er et brudd med den politikken.

– For våre 500.000 medlemmer vil det fremstå som brudd med de forventingene de har hatt grunn til å ha. I tillegg bryter regjeringen intensjonen med avtalen med samarbeidspartiene, sier Sagedal.

I dag er det kun Tesla som tilbyr store biler med lang rekkevidde og hengerfeste – kriterier som er viktig for mange når de skal velge bil.

– Hittil har vi sett flest elbiler i sentrale strøk. Men innen 2020-2021 vil det komme flere større biler på markedet, med de egenskapene mange trenger i sin hverdag. Da vil det være uklokt å gjøre disse så dyre at vanlige folk velger en fossil-SUV istedenfor. Nå håper vi regjeringen tenker seg om og ikke bremser det grønne transportskiftet, sier Sagedal.

– Gambler med elbilmarkedet

Norsk elbilforening mener regjeringen gambler med elbilmarkedet og handler stikk i strid med Stortingets signaler.

– Nå må Regjeringens avgiftsbombe stoppes i budsjettforhandlingene, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Norske politikere har vedtatt verdens mest ambisiøse elbilmål, alle biler som selges fra 2025 skal være nullutslippsbiler.

– Regjeringen gjør det motsatte av det Stortinget har bedt om, nemlig å komme med konkrete virkemidler og tiltak for å nå 2025-målet, samt beholde kjøpsfordelene til minst 2020, sier Bu og fortsetter:

– Nå slipper Regjeringen i stedet en avgiftsbombe som vil få store negative konsekvenser for den kraftige økningen vi må ha i elbilsalget de neste syv årene. De foreslår rett og slett å avvikle det viktigste virkemiddelet vi har, sier Christina Bu.

Trekker ut pluggen

Tusenvis av forbrukere har satt seg på lister for å kjøpe nye, større elbilmodeller, som kommer i salg de neste to årene, og norsk bilbransje jobber for fullt for å levere. Samtidig velger Regjeringen å trekke ut pluggen.

– Dette skaper stor usikkerhet på et tidspunkt hvor stadig større andeler nordmenn skal overbevises om at elbil er noe for dem, sier Bu.

Omleggingen vil ramme de større elbilene, som mange norske familier har ventet på å få kjøpe. Disse bilene blir nå dyrere. Med tanke på at halvparten av bilsalget i Norge består av mellomstore og store familiebiler er det avgjørende at elbilene også er konkurransedyktige her, mener elbilforeningen.

Under fem prosent elbiler

Under fem prosent av den norske bilparken er nullutslippsbiler, elbilforeningen mener signalene som nå sendes skaper uro og usikkerhet i et marked som er svært sårbart.

«Og det sender ikke minst et svært farefullt signal til andre lands myndigheter og en internasjonal bilbransje som følger Norge med argusøyne og som påvirkes av oss,» skriver foreningen.

– I verste fall får vi danske tilstander der elbilmarkedet kollapset etter at danske myndigheter innførte en mindre avgift på elbiler i fjor, advarer Bu.

Detaljene om hvordan endringen eksakt vil slå ut i markedet avhenger av hvordan detaljene i hele bilavgiftssystemet blir, når forslaget til statsbudsjettet blir lagt fram av Regjeringen torsdag.

Powered by Labrador CMS