Nyskaping

Singapore har plassmangel. Nå vil forskerne bygge både under bakken og på havet for å utnytte plassen bedre.

Kunne du tenkt deg å leve i en flytende by?

Nå vil norske forskere plassere universiteter under bakken og byer på havet.

Publisert Sist oppdatert

Mangel på plass har fremprovosert denne satsningen i Asia. Forskningsnettstedet Gemini skriver at forskere fra Norge og Singapore nå skal samarbeide om å bygge byer på havet.

Her har Norges teknologiske erfaring med flytende konstruksjoner kommer godt med.

– Norge er ikke bare i front når det gjelder flytende konstruksjoner, men også undergrunnsteknologi. Det er lenge siden vi begynte å lagre olje og gass under bakken, sier forskningsleder i SINTEF Ocean, Øyvind Hellan

Industri til bolig

Forskere fra SINTEF og NTNU har siden 2004 samarbeidet med Singapore om lagring av olje og gass under bakken.

Nå har samarbeidet utviklet seg til å gjelde flytende konstruksjoner på havoverflaten som skal gjelde alt fra industri til boliger.

Norge og Singapore har omlag like mange innbyggere. Forskjellen er at Norge har 1.500 ganger større plass.

Tanken er at disse øysamfunnene skal være mest mulig selvforsynt når det kommer til vann, energi og mat

– Vi ønsker å utnytte både havet, jorda og lufta i større grad enn i dag til både bolig, industri og samferdsel. Det er allerede laget en plan for hvordan vi kan utnytte undergrunnen i større grad, sier initiativtaker til samarbeidet, professor C.M. Wang ved universitetet i Queensland til Gemini.

I Singapore planlegger de å bygge seks etasjer under bakken. Det øverste laget skal brukes til butikker mens lagene under skal brukes til alt fra biltrafikk, tog, parkering, vannlagring og militære fasiliteter.

Få begrensinger

Øygruppen Fransk Polynesia ønsker å bygge flytende byer fordi de frykter at store deler av de fem øygruppene kan bli rammet av at havet er i ferd med å stige.

Ambassadør for The Seasteading Institute, Egor Ryjikov, har fått signaler om at de første modulene vil være på plass i vannet i løpet av 2018. De vil være på 50 ganger 50 meter.

– Tanken er at disse øysamfunnene skal være mest mulig selvforsynt når det kommer til vann, energi og mat, sier Ryjikov.

Forskerne ser få begrensninger rent teknisk når det kommer til bygging av flytende byer. I Singapore har de allerede bygget et undergrunns oljelager, som er et direkte resultat av forskningssamarbeidet.

Powered by Labrador CMS