Samfunn

KRITISK: Palestinas president Mahmoud Abbas.

Abbas fastholder målet om tostatsløsning

Palestinas president Mahmoud Abbas fastholder målet om en tostatsløsning med Israel. USAs president Donald Trump er åpen for å se på andre løsninger.

Publisert Sist oppdatert

I en uttalelse sier Abbas at han er villig til å gjenoppta en "troverdig fredsprosess" basert på tostatsløsningen. Dette vil innebære at den okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem inngår i en uavhengig palestinsk stat.

Trump sa onsdag at det viktigste er at partene blir enige, og at han kan akseptere både én- og tostatsløsninger.

– Jeg kan leve med begge løsningene. Jeg trodde en stund at tostatsløsningen kunne være den enkleste av de to, sa presidenten på en pressekonferanse sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Washington.

Hvis Trump-regjeringen dropper sin tostatspolitikk, vil det ødelegge mulighetene for fred

Inntil nå har USA gjennom flere tiår fastholdt målet om at palestinerne må få sin egen uavhengige stat, ved siden av Israel. Mens Abbas nøyer seg med å bekrefte sitt syn, er Hanan Ashrawi fra den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO langt krassere i sin kommentar.

LES MER:

– Hvis Trump-regjeringen dropper sin tostatspolitikk, vil det ødelegge mulighetene for fred og undergrave amerikanske interesser, anseelse og troverdighet i utlandet, sier Ashrawi, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Også FNs generalsekretær António Guterres understreker hvor viktig det er å fortsette å jobbe for tostatsløsningen.

– Det finnes ingen plan B, sa han etter et møte med Egypts president Abdel Fattah al-Sisi onsdag.

Powered by Labrador CMS