Samfunn

Justisminister Per-Willy Amundsen mener klageomfanget er «omtrent som forventet».

52 kommuner klager på politireformen: Udramatisk, mener justisministeren

Klagene på ny lokal politistruktur har strømmet inn til Politidirektoratet de seneste dagene. Justisministeren lar seg ikke bekymre. Sjekk om din kommune har klaget!

Publisert Sist oppdatert

To dager før klagefristen hadde POD mottatt beskjedne 17 klager på ny lokal organisering av politiet. Omleggingen ut til å gå relativt smertefritt.

Fredag formiddag kom imidlertid en ny oppdatering: lista hadde i løpet av to dager mer enn tredoblet seg, og vokst til 52 klager. Og ennå kan flere komme til. Den fullstendige oversikten er ventet i løpet av denne uken (uke 11).

Justisminister Per-Willy Amundsen er ikke bekymret over klageomfanget, og mener antallet klager er «omtrent som forventet».

– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på den prosessen som har blitt kjørt i politidistriktene og Politidirektoratet. Det bør i seg selv tilsi at klagemengden blir begrenset, sier han til Dagens Perspektiv.

– Noen kommuner har varslet i mediene at de kommer til å klage. Det er ingen dramatikk i dette. Justis- og beredskapsdepartementet har rigget en svært kompetent gruppe av saksbehandlere som vil behandle alle klagene i tråd med forskriften og også god forvaltningsskikk, forsikrer han.

 
null

Det har kommet flest klager fra politidistriktene Øst, Vest og Trøndelag, hvor henholdsvis 10, åtte og ni kommuner har lagt inn klager.

– Vi har satt erfarne saksbehandlere på arbeidet, og de er godt forberedt. Klagebehandlingen skal ferdigstilles før sommerferien, sier Amundsen.

Justisministeren vil ikke spekulere i om klagene vil medøfre store endirnger i den lokale politistrukturen.

– Antallet klager har ikke noe å si for reformarbeidet, men klagene må ferdigbehandles før endringene i tjenestestedsstrukturen kan gjennomføres. Men departementet setter som sagt erfarne saksbehandlere på saken. Reformen er i rute, mener han.

– Må være godt begrunnet

Det ble i midten av januar kjent at Politidirektoratet (POD) går for nedleggelse av 126 tjenestesteder, og opprettelse av syv nye. Dermed ligger det an til en reduksjon av antallet tjenestesteder fra 340 til 221, fordelt på de 12 nye distriktene.

PODs beslutning baserer seg i stor grad på anbefalinger fra politimestrene i det ganske land, og politidirektør Odd Reidar Humlegård sa i januar at det foreslåtte antallet tjenestesteder er «så nært optimalt som mulig.»

– Noen er helt sikkert ikke fornøyd, og vi forventer at det kommer inn klager. Og hvis det kommer ny informasjon som vi ikke har vært klar over, skal vi ta det med inn i beregningen. Men det må være godt begrunnet, for prosessen vår har vært ekstremt grundig, sa Humlegård til DP i januar. Påstanden støttes opp i tilbakemeldingene fra kommunene: kun 10 av 334 høringssvar mente prosessen var for dårlig.

Den første klagen kom fra Hvaler kommune i Øst politidistrikt, og ble registrert hos direktoratet 3. februar. Dette er så langt den eneste klagen som er behandlet, får DP opplyst.

– Etter en grundig vurdering av klagens innhold og tilbakemelding fra politidistriktet og berørte kommuner, har Politidirektoratet besluttet å opprettholde vedtaket. Klagen oversendes derfor til Justis- og beredskapsdepartementet for endelig avgjørelse, sier seksjonssjef i POD, Hans Bakke.

Se hele oversikten under. Saken blir oppdatert etterhvert som nye tall blir gjort tilgjengelig.

 
null
Powered by Labrador CMS