Samfunn

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og sjef PST Benedicte Bjørnland (t.h.) under PSTs presentasjonen av trusselvurdering for 2017

Ekstreme islamister er den største terrortrusselen mot Norge

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og i nærliggende områder er i dag mer usikker og uforutsigbar enn på lenge.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer frem i en trusselvurdering gjennomført av Politiets sikkerhetstjeneste som ble lagt frem onsdag.

Den årlige trusselvurderingen beskriver forventet utvikling innenfor PSTs ansvarsområder det kommende året.

Flere europeiske land står overfor økonomiske, sosiale og politiske utfordringer som i de kommende årene vil kreve store ressurser og betydelig oppmerksomhet.

Nye trusler utvikles raskt

Situasjonen gir et spillerom for et bredt spekter av statlige så vel som ikke-statlige trusselaktører. Det vil være store forskjeller i trusselbildet i hvert enkelt land i Europa.

Norge har så langt ikke blitt like hardt rammet av islamistisk og høyreekstrem vold og terrorisme som flere av de andre europeiske landene.

Ekstreme islamister representerer fortsatt den største terrortrusselen mot Norge

– Samtidig ser vi at nye trusler utvikles raskt. Det som i utgangspunktet kan være en liten hendelse, vil kunne få store og til dels uforutsigbare konsekvenser for trusselbildet, også i Norge, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland under en pressekonferanse onsdag.

Videre forklarer hun at truslenes grenseoverskridende karakter gjør også at alle land må bidra til et styrket samarbeid for å motvirke disse truslene

Fremmed etterretning

Norge og norske interesser vil i 2017 utsettes for fremmed etterretningsvirksomhet som kan ha et stort skadepotensial, skriver PST i rapporten.

Aktiviteten vil blant annet rettes mot mål innenfor norsk forsvars og beredskapssektor samt mot politiske beslutningsprosesser og kritisk infrastruktur.

Fremmede tjenester bruker både avanserte datanettverksoperasjoner og tradisjonelle metoder mot norske mål.

Mulig terrorangrep

Ekstreme islamister representerer fortsatt den største terrortrusselen mot Norge. Også for 2017 vurderes det som mulig at det vil bli gjennomført terrorangrep mot Norge.

Flere europeiske land er imidlertid mer utsatt for terrorangrep enn Norge.

Stortingsvalget 2017 vil medføre økt trusselaktivitet mot myndighetspersoner

Antall nye personer som radikaliseres til ekstrem islamisme, vil fortsatt være lavt, og svært få personer forventes å reise fra Norge for å slutte seg til ISIL i 2017.

PST skriver at stortingsvalget 2017 vil medføre økt trusselaktivitet mot myndighetspersoner.

Samtidig har antall alvorlige trusselsaker som PST arbeider med, vært stabilt de siste ti årene. De forventer ingen endring i denne situasjonen i 2017.

Høyreekstreme

Det er lite sannsynlig at høyreekstreme vil gjennomføre en terrorhandling i Norge i 2017.

Høyreekstremisme i Norge karakteriseres fortsatt av uorganiserte og løst tilknyttede nettverk.

PST mener likevel at type ekstremisme gir imidlertid grunn til økt bekymring på grunn av tilvekst, bedre organisering og forhøyet aktivitetsnivå i en mindre del av miljøet.

Det er svært lite sannsynlig at venstreekstreme vil gjennomføre terrorhandlinger mot norske interesser i 2017, konkluderer sikkerhetstjenesten.

Powered by Labrador CMS