Samfunn

Illustrasjonsbilder fra St. Olavs Hospital Universitetssykehuset i Trondheim.

Flest nyutdannede sykepleiere slutter i spesialhelsetjenesten

Halvparten av nyutdannede sykepleiere begynner å jobbe på sykehus etter endt studium. Samtidig er det herfra flest faller fra.

Publisert Sist oppdatert

De aller fleste nyutdanna sykepleiere ønsker seg en jobb i sykehus foran en jobb i den kommunale helse- og omsorgstjenesten etter endt studium.

Samtidig er det mange sykepleiere som begynner å jobbe i helse- og omsorgstjenesten på grunn av gode arbeidsbetingelser.

Statistisk sentralbyrå har fulgt 3.452 sykepleiere, nyutdannede våren 2004, gjennom arbeidslivet i en tiårsperiode.

Ett år etter endt utdanning, jobbet halvparten i spesialisthelsetjenesten, som i hovedsak omfatter sykehus, og 40 prosent i helse- og omsorgstjenesten.

Ti år senere har frafallet fra spesialisthelsetjenesten vært større enn i helse- og omsorgstjenesten. Andelen som ikke jobber i helsetjenesten, har økt gjennom perioden. Denne gruppa kan deles inn i to: de som ikke er i jobb, og de som jobber i andre næringer.

Best betingelser

Andelen som ikke jobber i helsetjenesten har økt gjennom perioden som SSB har fulgt med på.

Spesialisthelsetjenesten og helse- og omsorgstjenesten mister en like stor andel sykepleiere ut av helsetjenesten hvert år, men nettoeffekten i helse- og omsorg er mindre siden mange av dem som slutter i spesialisthelsetjenesten, begynner i helse- og omsorgstjenesten.

Når SSB sammenligner jobbskifter mellom spesialisthelsetjenesten og helse- og omsorgstjenesten, viser trenden at flere gikk fra spesialisthelsetjenesten til helse- og omsorgstjenesten enn motsatt.

Unntaket er det første året da flere gikk fra helse- og omsorgstjenesten til spesialisthelsetjenesten.

Begge tjenestene mister altså flest sykepleiere ut av helsetjenesten, men samlet sett holder helse- og omsorgstjenesten seg relativt stabilt ved hjelp av de sykepleierne som kommer fra spesialisthelsetjenesten.

Det betyr at helse- og omsorgstjenesten klarer å erstatte frafallet i større grad enn spesialisthelsetjenesten.

Mindre ubekvemme vakter

Forskning viser at årsaken til at mange sykepleiere begynner i helse- og omsorgstjenesten, er mindre ubekvemme vakter, færre helgevakter, fleksibel arbeidstid, fast 100 prosent stilling og at arbeidsgiver kunne tilpasse vakter til den enkeltes livssituasjon.

Tilpassede vakter inkluderer mulighet for kun å gå dagvakter eller kun nattevakter på grunn av omsorg for barn.

At det stort sett er flere som bytter jobb fra spesialisthelsetjenesten til helse- og omsorgstjenesten enn omvendt, kan ha sammenheng med at en jobb i helse- og omsorgstjenesten lettere lar seg kombinere med omsorg for barn.

SSBs tall viser at andelen sykepleiere som har barn er større i helse- og omsorgstjenesten enn i spesialisthelsetjenesten gjennom hele perioden.

Vil ha fulle stillinger

De fleste nyutdanna sykepleiere ønsker å jobbe på sykehus etter endt studium. Spesialisthelsetjenesten blir sett på som et attraktivt sted å jobbe på grunn av større fagmiljø og bedre muligheter til videreutdanning og spesialisering.

Likevel kan det se ut til at helse- og omsorgstjenesten er mer gunstig dersom andre faktorer vektlegges. For eksempel ønsker de fleste nyutdanna seg 100 prosent stilling selv om det er vanlig med flere deltidsstillinger for å klare å fylle en hel stilling.

Dette kan bidra til at man velger å jobbe der man først får tilbud om 100 prosent stilling. Dersom det er mer vanlig med fulle stillinger i helse- og omsorgstjenesten, vil dette kunne bidra til å rekruttere flere.

SSBs tall viser at andelen som jobber deltid, er lavere i helse- og omsorgssektoren enn i spesialisthelsetjenesten.

Tallene våre viser også at de som hadde jobbet i helsetjenesten før de tok sykepleierutdanning, i større grad velger helse- og omsorgstjenesten sammenlignet med dem som ikke har tidligere erfaring fra helsetjenesten.

Powered by Labrador CMS