Samfunn

ADVARER: Per Sandberg mener at politikerne bør være «tilbakeholdne med å styrke enkelte typer driftsoperatørers stilling».

– Ikke dokumentert at ideelle aktører er bedre

– Det er ikke dokumentert at ideelle og kommunale aktører leverer bedre kvalitet i asylarbeidet enn kommersielle, mener Per Sandberg (Frp), konstituert innvandrings- og inkluderingsminister.

Publisert Sist oppdatert

Stortingets kommunal- og forvaltningskomité la i forrige uke fram sin innstilling om opprettelse, drift og nedleggelse av asylmottak. I den går komiteens flertall blant annet inn for å styrke de ideelle og kommunale driftsoperatørenes andel i «asylmottaksmarkedet».

Bakgrunnen var at særlig de ideelle aktørene er i ferd med å bli presset ut av asylarbeidet. Forslaget ble lansert av SV-representantene Karin Andersen og Heikki Eidsvold Holmås.

Det finnes ikke noen dokumentert sammenheng mellom type driftsoperatør og kvalitet på tilbudet i asylmottak

– Ingen entydig sammenheng mellom kvalitet og pris

I forbindelse med behandlingen av forslaget ba komiteen konstituert innvandrings- og inkluderingsminister Per Sandberg om sin vurdering. I svarbrevet kommer tydelig fram at han ikke hadde sans for det.

Sandberg presiserer «at det ikke finnes noen dokumentert sammenheng mellom type driftsoperatør og kvalitet på tilbudet i asylmottak». Han mener at politikerne derfor bør være «tilbakeholdne med å styrke enkelte typer driftsoperatørers stilling… på bekostning av andre da det ikke kan dokumenteres at en slik styrt differensiering vil styrke kvaliteten i mottakstilbudet».

Videre skriver han: «Tilsvarende har vi heller ingen dokumentasjon for at det finnes en entydig sammenheng mellom pris og kvalitet. Det kan være godt drevne mottak, med god kvalitet og lav pris. Og det kan finnes mottak med høy pris og lav kvalitet», poengterer statsråden overfor kommunal- og forvaltningskomiteen.

LES MER:

– Legger opp til detaljstyring av UDI

Sandberg oppsummerer med at det ikke er gitt at en økning i ideelle og kommunale driftsoperatørers andel i «asylmottaksmarkedet» vil gi høyere kvalitet i arbeidet:

«Den detaljstyringen som forslaget legger opp til, vil redusere Utlendingsdirektoratets handlingsrom og fleksibilitet, og må antas å gi staten økte utgifter til drift av statlige mottak», mener han og legger til at «et mindre fleksibelt mottakssystem utgjør også en risiko for at håndteringen av raske behov for opp- og nedskalering av mottakskapasiteten vil bli vanskeligere».

Den detaljstyringen som forslaget legger opp til, vil redusere Utlendingsdirektoratets handlingsrom og fleksibilitet

– Priskriteriet har blitt avveket

Frp-statsråden imøtegår også SV-representantenes påstand om at det ikke finnes «tilfeller hvor priskriteriet (ved nedleggelse av asylmottak, red. anm.) har blitt avveket slik det er åpning for etter UDIs interne retningslinjer».

Per Sandberg mener at det finnes flere eksempler på at UDI har vektlagt andre forhold enn pris ved nedbygging av antall asylmottak. Blant annet våren 2016 hvor nedleggelse av mottak ble utsatt for å holde en viss beredskap i en situasjon hvor det var svært stor usikkerhet knyttet til asylankomstprognosen.

«Det ble da lagt større vekt på hensynet til mottaksberedskap enn kostnadseffektivitet», poengterer den konstituerte statsråden.

Flertallet i kommunalkomiteen ser imidlertid annerledes på saken og går altså inn for at posisjonen til ideelle og kommunale aktører på asylfeltet styrkes. Stortinget stemmer over forslaget i morgen (20. juni).

Powered by Labrador CMS