Samfunn

Medisin og helsefag var størst med 31 prosent av de avlagte gradene.

Laveste antall avlagte doktorgrader på fem år

Kvinner har vært i flertall blant doktorandene de siste to årene. I fjor var det derimot flest menn.

Publisert Sist oppdatert

I 2016 ble det holdt 1410 disputaser i Norge. Det var 26 færre enn året før, og godt og vel 100 grader under antallet i det foreløpige toppåret 2013, viser tall fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).

De siste to årene har kvinner vært i teten blant doktorandene. I 2016 sto derimot mennene for 737 av doktorgradene, mens kvinner avla 673 grader.

Det innebærer at vel 80 færre kvinner disputerte i 2016 enn året før, mens antall mannlige doktorander økte med nærmere 60.

– Det faller naturlig at kjønnsfordelingen kan svinge noe fra år til år. De tre siste årene sett under ett har kjønnsbalansen blant doktorandene vært helt jevn, skriver NIFU.

Doktorgrader etter kjønn 1980-2016:

 

Flere menn i kvinnedominerte fag

Kvinner er i flertall blant doktorander innenfor medisin og helsefag, samfunnsvitenskap og humaniora.

I 2016 var det imidlertid færre kvinner som tok doktorgrad innenfor både medisin og helsefag og samfunnsvitenskap, samtidig som flere menn avla grader i de samme fagområdene.

– Antall mannlige doktorander i samfunnsvitenskap var faktisk det høyeste noensinne. Samlet bidro dette til at kvinnedominansen falt en del i disse fagområdene, spesielt i samfunnsvitenskap der andelen kvinner gikk ned fra 62 prosent i 2015 til 52 prosent i 2016, skriver NIFU.

Det faller naturlig at kjønnsfordelingen kan svinge noe fra år til år

Doktorgradenes fordeling på fagområder holdt seg stabil i 2016. Medisin og helsefag var størst med 31 prosent av de avlagte gradene, fulgt av samfunnsvitenskap (23 prosent) og matematikk/ naturvitenskap (21 prosent).

Matematikk/naturvitenskap og særlig teknologi domineres av menn. Her avla kvinner henholdsvis 37 og 20 prosent av gradene i 2016. Vi må helt tilbake til 2010 for å finne forrige år det var færre kvinner som avla doktorgrad innenfor teknologiske fag.

Doktorgrader etter fagområde og kjønn:

 

Høyeste andel utenlandske statsborgere

532 personer med utenlandsk statsborgerskap tok doktorgraden i Norge i 2016.

– Det var 20 færre enn i toppåret 2013, men ettersom det totale antallet doktorgrader nå ligger lavere, blir andelen utlendinger rekordhøy med 38 prosent, skriver NIFU.

I teknologi ble to av tre doktorgrader avlagt av utenlandske statsborgere.

Til sammen var nesten 90 nasjoner representert blant doktorandene i 2016. Nærmere halvparten av de utenlandske statsborgerne var fra europeiske land, 30 prosent kom fra Asia, 13 prosent fra Afrika, mens 9 prosent var fra det amerikanske kontinent.

Powered by Labrador CMS