Samfunn
Ny avtale skal halvere matsvinn i Norge
Bransjeavtalen om matsvinn er signert av fem departementer og tolv bransjeorganisasjoner, og har vakt oppmerksomhet i andre europeiske land.
Matsvinn er et stort samfunnsproblem som verken er bærekraftig for lønnsomheten, klima og miljø eller fordelingen av verdens ressurser.
Deler av matbransjen har, gjennom ForMat-prosjektet og Matvett, jobbet systematisk med kartlegging og reduksjon av matsvinn i mer enn seks år allerede. Myndighetene har vært en viktig samarbeidspartner fra starten, skriver NHO i en pressemelding.
Dette arbeidet har resultert i at matsvinnet i Norge er redusert med 12 prosent fra 2010 til 2015, og har ført til økt bevissthet i verdikjeden og bidratt til å sette temaet på dagsorden.
– Det videre arbeidet vil kreve enda større innsats og samarbeid. Derfor er signeringen av denne bransjeavtalen en viktig milepæl. Som styreleder i Matvett er jeg stolt av at vi har banet vei og lykkes med å få med resten av verdikjeden i dette viktige arbeidet, sier styreleder i Matvett, Petter Brubakk.
Målet med den nye avtalen er å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål. Avtalen, som er unik i verdenssammenheng, ble signert fredag 23. juni. Den har allerede vakt oppmerksomhet og interesse i andre europeiske land.
Fra NHO-fellesskapet har NHO Mat og Drikke, NHO Reiseliv, NHO Service og Sjømat Norge undertegnet avtalen.
Mer om avtalen finner du her.
Nylige artikler
Fredsprisvinneren vant folkets hjerter – tross alt
Ny vurdering av pendlerfradrag kan gi penger tilbake
Dette er Høyre-trioens distriktsalibi: Odelsgutt fra bøgda
Slik skal Norge gjøre seg mer attraktivt
Chile kan få sin mest høyreorienterte president siden Pinochet
Mest leste artikler
Økende arbeidsledighet blant unge: Er arbeidslivet tilpasset Gen Z?
Slakter eget slagord
Historisk vedtak: FN-konvensjon for funksjonshemmede innlemmes i norsk lov
Frank Gran om omkamper i kunnskapsorganisasjoner: Forståelse og ledelse
Ole Gustav Gjekstad: Ny landslagssjef med fokus på individuell teknikk