Samfunn

– Det kan ikke fortsette slik det gjør i dag og det er skuffende å se at frafall ikke blir adressert, sier utdanningspolitisk talsperson for Ap, Marianne Aasen.

– Skuffende å se at regjeringen ikke har en plan for å hindre frafall

I dag fullfører ikke 40 prosent av studenter studieløpet på normal tid. Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson, Marianne Aasen, etterlyser tøffere tiltak.

Publisert Sist oppdatert

Fredag la kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen frem stortingsmeldingen «Kultur for kvalitet i høyere utdanning» på Universitetet i Oslo.

Høyere status blant undervisere, satsing på talentene og konkurranse blant utdanningsinstitusjonene var noen av hovedpunktene som kunnskapsministeren trakk frem i meldingen.

Les stortingsmeldingen her

Les også: – Bekymret for at det tas midler fra institusjonenes basisfinansiering

Arbeiderpartiet mener derimot at Solberg-regjeringen ikke har prioritert et av de alvorligste problemene, nemlig det store frafallet høyere utdanning.

– Det kan ikke fortsette slik det gjør i dag og det er skuffende å se at frafall ikke blir adressert. Regjeringen har et ansvar for sektoren, sier Marianne Aasen (Ap).

I dag fullfører 6 av 10 studiene på normal tid.

– Det normaliserer det å gå ut og inn av studieløp og skaper en uforpliktende tilnærming. Selve studentmiljøet blir negativt påvirket og studentene kommer senere ut i arbeidslivet, sier hun.

Tar opp studieplasser

I Arbeiderpartiet rapport om utdanning peker de på flere tiltak for å hindre frafall i høyere utdanning.

– Vi ønsker at studenter skal være forpliktet til å ha praksis i løpet av studieløpet i en eller annen variant, sier Aasen.

Veivalg og dårlig studieveiledning er noe av årsaken til at studenter ofte velger feil.

– Det tar opp studieplasser når folk begynner og slutter på studiet. En taper ganske mye i arbeidsår, sier hun.

De ønsker også at forskning skal inn i alle studieretninger for å få «vitenskapen under huden».

– Studieløpene burde tilpasses mer individuelt. En burde ha mulighet til å jobbe 40 eller 60 prosent, det du velger selv, ved siden av studiene. Så burde de prosentene en ikke jobbe delfinansieres, sier Aasen.

På bekostning av andre

Arbeiderpartiet tror at det å skape en konkurransearena der universiteter og høyskoler konkurrer om midlene vil gjøre at noen legger seg i selen. De påpeker derimot at noen vil få ekstra midler, mens det vil gå på bekostning av mulig forskning andre steder.

– Da er jeg i tvil om hvor bra dette virkemiddelet er. Statsråden virker mer opptatt av å finne nye muligheter for flinke studenter enn å hindre at andre faller fra utdanningsløpet, sier Aasen.

Akademikerne og flere studentutvalg har etterlys mer faste stillinger og mindre midlertidighet i akademia.

Dersom midlertidigheten ved utdanningsinstitusjonene fortsetter å øke, tror Aasen at flere ferske doktorgradsstudenter vil se utenfor akademia for å sikre seg fast arbeid.

– Det er alvorlig å sende ut signal om at dette er en utrygg sektor for flinke folk. Vi trenger de beste i akademia. Det å lage gode miljøer og skape faste stillinger er utrolig viktig, sier Aasen.

Powered by Labrador CMS