Samfunn

STRAMMER INN: Statsminister Erna Solberg (H) vil stramme inn oljepengebruken i statsbudsjettet for 2018.

Solberg varsler tøffere tider

– Det blir tøffere framover, og det finnes ingen enkle løsninger når renteinntektene synker.

Publisert Sist oppdatert

Det sier statsminister Erna Solberg (H) i et intervju med Dagbladet fredag.

Statsministeren omtaler situasjonen som «den særnorske utfordringen».

– Vekstmotoren vår, altså investeringer i olje og gass, kommer til å gå ned i årene som kommer. Det vet vi. Samtidig vil offentlige budsjetter øke og befolkningen eldes. Vi behøver nye motorer å lene oss på, men det kommer til å ta tid, sier hun til avisen.

Solberg-regjeringen sprøytet inn 220 milliarder oljekroner i statsbudsjettet for 2017, men statsministeren lover å omstille Norge mot en bredere økonomi.

– Regjeringen kommer til å satse mer på gründerskap. Vi skal legge til rette for at bedriftene kan gå med overskudd å betale skatt til fellesskapet. Det er veldokumentert at små og mellomstore bedrifter skaper flest nye jobber i Norge, sier Solberg, som mener vi fortsatt trenger en nedtrapping på skatt.

Hun synes Norge, og politikerne, har vært naive mens oljefondet vokste:

– Alle kan si de gjorde mye, men fakta er at fra 2004 til 2014 var høy oljepris nær sagt vår eneste vekstmotor. Det er usunt for norsk økonomi i lengden.

Under 3 prosent av oljefondet

Erna Solberg sier til Aftenposten at tiden er inne for strammere statsbudsjett. Hun legger opp til en oljepengebruk på under 3 prosent av oljefondet.

– Nå må vi passe på at vi ikke bruker for mye penger. Mange kommer til å bli skuffet, sier Solberg om neste års statsbudsjett til Aftenposten.

Hun vil ikke være konkret på hvor stor oljepengebruk regjeringen legger opp til i budsjettet, som legges fram 12. oktober.

– Men at vi følger linjen fra foregående budsjetter med å ligge under tre prosent, og at statsbudsjettet samtidig ikke bidrar til den samme ekspansiviteten, er nøkkeltall for meg, sier Solberg.

Situasjonen for norsk økonomi er bedre enn på flere år, men det betyr samtidig at det er behov for å stramme inn, fortsetter Solberg.

– Vi kan ikke gjennomføre alle valgløfter på ett år. Vi har gitt dem for fire år. Det viktigste valgløftet er å holde orden på økonomien slik at det skapes flere jobber. Nå må vi passe på at vi ikke bruker for mye penger. Jobb nummer én er å skaffe nye jobber, og det er særlig jobber i privat sektor som er viktig, sier hun.

Nå må vi passe på at vi ikke bruker for mye penger. Mange kommer til å bli skuffet

Powered by Labrador CMS