Samfunn

DEMO: Tusenvis av kvinner samlet seg i Venezuelas hovedstad i protest mot regjeringen og for å hedre menneskene som har omkommet under den siste månedens opptøyer.

Tusenvis av kvinner demonstrerte mot regjeringen

Tusenvis av kvinner samlet seg i Venezuelas hovedstad i helgen, i en omfattende protestmarsj mot undertrykkelse fra den sosialistiske regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

De marsjerende kvinnene overtok flere av gatene i det rikere området øst i hovedstaden Caracas, mens de lagde bråk gjennom å slå stekepanner mot hverandre og synge nasjonalsangen ikledd hvite T-skjorter.

–Hvem er vi? Venezuela! Hva vil vi ha? Frihet!, var slagordet som runget gjennom hovedstaden lørdag, i det demonstrantene betegnet som «kvinnenes protestmarsj mot undertrykkelse».

Enkelte hadde også tatt på seg hjemmelaget utstyr for å beskytte seg mot tåregass og gummikuler, som opprørspolitiet har benyttet til å tøyle lignende protester som har funnet sted nærmest daglig de siste fem ukene. Enkelte marsjerte også toppløse. Politiet gjenvant imidlertid etter hvert kontroll over gatene.

Hvem er vi? Venezuela! Hva vil vi ha? Frihet!

USA krever løsning

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster møtte fredag lederen av den venezuelanske nasjonalforsamlingen, Juilio Borges, i Washington.

Der ble de to enige om at «det er et sterkt behov for å få en slutt på krisen på en rask og fredelig måte», heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

De to møttes for å diskutere «behovet for at regjeringen følger den venezuelanske grunnloven, løslater politiske fanger, respekterer nasjonalforsamlingen og holder frie og demokratiske valg» heter det videre i uttalelsen.

Situasjonen i Venezuela ble forverret fredag, da 85 venezuelanske offiserer ifølge tidligere presidentkandidat Henrique Capriles ble pågrepet for å ha kritisert regjeringen.

Les mer:

Fordømmer protestene

Forsvarsminister Vladimir Padrino López rykket fredag ut og fordømte protestbevegelsen i landet, og mener det er «terrorister» fra opposisjonen som forsøker seg på en eller annen form for ukonvensjonell krigføring.

Myndighetene hadde også planlagt tiltak mot lørdagens kvinnemarsj, som også skulle også hedre de minst 37 menneskene som så langt har mistet livet under den politiske og økonomiske uroen i Venezuela.

Den har blitt satt på spissen den siste måneden etter at president Nicolás Maduro påbegynte en prosess med mål om å skrive landets grunnlov på nytt.

En video av at en gruppe mennesker rev ned en statue av tidligere president Hugo Chávez sirkulerte også i sosiale medier fredag, i forbindelse med protester andre steder i det oljerike, men kriserammede landet.

Powered by Labrador CMS