Nyskaping

Internasjonal forskning viser at økt mangfold i form av blant annet etnisitet, kulturell bakgrunn, kjønn, og alder bidrar til mer innovasjon og bedre økonomiske resultater.

Mangfold skal bli gründernes største fordel

– Mennesker med ulik bakgrunn ser ulike utfordringer og ulike muligheter, sier næringsminister Monica Mæland.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag arrangerte Innovasjon Norge og mangfoldsnettverket MAK Innoversity Conference i Oslo. Tema for dagen var hvordan mangfold kan styrke norsk næringsliv i møte med global konkurranse og nye markeder.

Internasjonal forskning viser nemlig at økt mangfold i form av blant annet etnisitet, kulturell bakgrunn, kjønn, og alder bidrar til mer innovasjon og bedre økonomiske resultater.

– Mangfold lønner seg. Næringslivet må rekruttere fra hele befolkningen. Bare slik får de den beste kompetansen. Dette er derfor et viktig tema i regjeringens gründerplan, sa Mæland under konferansen.

Verdens største middelklasse

Nå åpnes dørene til Kina og Asia. Norske bedrifter skal konkurrere om å tilby produkter og løsninger til verdens største middelklasse og andre internasjonale markeder.

– Det krever et oppdatert norsk industri- og næringsliv som raskt kan tilpasse seg nye forhold, og bedrifter som forstår de markedene de ønsker å operere i, sier Pål T. Næss, direktør for Gründere og oppstartbedrifter i Innovasjon Norge.

Innovasjon Norge skriver at de i større grad vil sette mangfold på agendaen i sine internasjonale kompetanseprogram, kurs og rådgivning for gründere.

– Vi oppfordrer alle gründere å tenke internasjonalt fra dag én. Da må de også lære hvorfor mangfold ikke bare er et politisk korrekt valg, men en kritisk del av forretningsstrategien som kan bidra til økt inntjening og innovasjon, sier Næss.

Dette er en bevisstgjøring som kan ta tid. Men det er noe Innovasjon Norge vil legge mer vekt på både når de gir råd til bedrifter og vurderer søknader.

Tenker annerledes

Innovasjon Norge jobber også med mangfold i egen organisasjon. 54 prosent av de ansatte er kvinner, og 26,5 prosent har utenlandsk opprinnelse.

Norge har ikke tradisjonelt sett vært et land med rikt mangfold, men dette er i ferd med å endre seg, og byr på en enorm mulighet.

– Som ledere må vi utfordre hvordan vi tenker for å tiltrekke og omfavne nytt talent i arbeidsmarkedet. Slik får vi de beste kandidatene til jobben og kan nå flere av bedriftens kjernemarkeder, sier Mari Mathews, som deltok på Innoversity Conference og er medgründer av opplevelsesselskapet Outtt.

Innovasjon Norge arrangerer egne kompetanseprogram i New York, London, Silicon Valley og Boston. Hvordan mangfold kan bidra til å bygge sterkere team vil være en del av opplæringen for gründerne som skal delta og prøve seg i et nytt marked.

– Vi jobber for å inkludere enda flere perspektiver og ansatte med ulike bakgrunn. Skal vi kunne gi norske bedrifter de beste rådene for å vokse, så er Innovasjon Norge også avhengig av mangfoldet som gjør det mulig, sier Næss.

Powered by Labrador CMS