Annonse
Foto: alphaspirit / Shutterstock.com

– Forbered deg på press og stress

- Kjør noen sceniarier for deg selv eller bedriften, forbered deg på det som kan komme og velg nå hvordan du skal agere i de ulike situasjonene, sier mental trener Tommy Fjeldheim i Bravura.

Han sier til Finansavisen at stress og press har blitt den nye folkesykdommen, men presiserer at dette er vår egen feil.

- Vi tillater oss å etablere sannheter om at "nå er det tøft", og "nå er det vanskelig". Det er lett å falle på defensiven, bli passiv i atferden vår. Hjernen ønsker å forholde seg til det som er lett og når det koster noe ekstra er det lett å styre ubevisst i reting av det som er behagelig, det vi alltid har gjort, det som koster litt mindre enn hva situasjonen kanskje krever. Dette lar vi styre tankesettet vårt, og vi drar gjerne med oss kolleger ned på samme nivå, sier han.

Som eks-elitesoldat, med flere oppdrag i krigsherjede områder, drar Fjeldheim en parallell til krigføring:

- Dersom du ankommer en situasjon, og det skytes, hva gjør du da? Går du inn der stresset og hyler "herregud, de skyter", så er du ferdig. Her er det snakk om å skape overskudd og mestring, og å kunne være fysisk og mentalt forberedt på å kunne takle de fleste scenarier, sier han til avisen.

Hvis 2014 skal være det beste året, så må du selv gjøre det til det, hevder Fjeldheim.

- Legg en plan, kartlegg områdene, ta noen ekstra kundemøter og prøv å sug til deg all den kunnskap du kan få. "2014 blir tøft, men fy faen som jeg gleder meg, for jeg er klar". Det skal være melodien, sier Fjeldheim til Finansavisen.

Annonse
Annonse