Annonse
MacKenzie Bezos, Jeff Bezos kone, er sterkt kritisk til den nye boka om hennes mann. Foto: Elena Seibert / Amazon.com

Gründerens kone ­misfornøyd med Amazon-boken

Tidligere journalist i The New York Times og Bloomberg Businessweek, Brad Stone, har fått mye oppmerksomhet for sin nye bok The Everything Store om netthandelselskapet Amazon og gründeren Jeff Bezos.

I boken blir Bezos sammenlignet med storheter som Steve Jobs og Bill Gates, og forfatteren forteller hvordan gründerens innovative tankemåte, vilje og fremdrift gjennomsyrer hele Amazon.

Forfatteren trekker imidlertid også frem noen mindre flatterende historier, blant annet om Bezos’ temperament og Amazons tøffe forhandlingsmetoder. 

Kritisk kone

MacKenzie Bezos, Jeff Bezos’ kone, liker ikke boken og gir uttrykk for det i en bokomtale på Amazon.com. Hun forteller her at den innledende historien om at Jeff Bezos leste boken Remains of the Day før han startet Amazon, er feil. Jeff Bezos leste denne boken først ett år etter at han startet Amazon. 

Dette er ifølge gründerens kone bare en av flere faktafeil. Hun mener videre at forfatteren tegner et misvisende portrett av menneskene og kulturen i Amazon. Hun mener at mange positive sider ved Amazon er utelatt. MacKenzie kritiserer også forfatteren for å bruke beskrivelser som «Bezos følte» og «Bezos ønsket», selv om Jeff Bezos ikke ble intervjuet til boken. 

Forlaget uenige

Forlaget sier til avisen The New York Times at det er gjort et samvittighetsfullt kilde- og skrivearbeid, og viser til at forfatteren har fått mye ros for sin balanserte fremstilling. Forfatter Brad Stone har forsvart skrivestilen sin, og argumenterer blant annet med at Bezos har godkjent mange intervjuer med Amazon-ansatte. Selv har ikke Jeff Bezos ønsket å bli intervjuet til boken. 

Forfatteren vil rette feil, men mener at boken ikke gir noe lite flatterende bilde av Jeff Bezos og Amazon. Tvert imot.

Motreaksjon

Etter at MacKenzie Bezos anmeldte boken, har en av Amazons første ansatte, Shel Kaphan, også skrevet en anmeldelse hvor han gir boken fire stjerner, skriver AllThingsD.

Han skriver at det er enkelte feil, men at boken i det store og det hele er så nøyaktig som det er mulig å være.

Annonse
Annonse