Annonse
Høyesterettsdommer Ketil Lund advarer mot å bruke terrortrusler til å legitimere mer overvåkning. Foto: Brage Aronsen (CC BY-SA 3.0)

Datatilsynet støtter Lund

Det var i lørdagens Klassekampen at høyesterettsdommer Ketil Lund, som ledet Lund-kommisjonens arbeid for å avdekke overtramp fra sikkerhetstjenestene i etterkrigstiden, advarte mot at terrotrusler i stadig større grad kunne brukes til å legitimere flere overvåkningstiltak. I dagens Klassekampen får den kjente juristen støtte av Datatilsynet.

– Jeg tror Lund kan ha rett i mye av det han sier, i hvert fall hans poeng om at gjentatte påminnelser om mer eller mindre konkrete terrortrusler kan gjøre folk gradvis mer tolerante overfor ulike overvåkningstiltak, mener Datatilsynets seniorrådgiver Jørgen Skorstad ifølge Klassekampen i dag.

Samtidig advarer Skorstad politikerne mot å begi seg ut på en vei der man blir så redd for nye terrortrusler at man ender opp med stadig flere kontrolltiltak, og stadig mer overvåkning. Han mener det er viktigere enn noen gang at politikere ikke bruker terrotrusselen som en unnskyldning for å innføre stadig mer dramatiske kontrolltiltak.

– Det er viktig å holde hodet kaldt når det blir aktuelt å se på om regelverket skal endres for å legge til rette for mer overvåkning som griper inn i privatlivene til folk flest. I den forbindelse ser vi igjen viktigheten av det arbeidet som EOS-utvalget gjør, og at et visst nivå av åpenhet og gjennomsiktighet er en forutsetning for en saklig debatt om hvilket overvåkningsnivå vi ønsker oss, sier Skorstad.

Får politikerstøtte

Også fra politisk hold får juristen Lund støtte. Både SV og Venstre mener nemlig at norske politikere bør ta til seg Lunds advarsler om at det rett og slett kan bli for mye overvåkning i det norske samfunnet.

– Vi kan ikke bytte inn frihet i håpet om mer trygghet. Jeg dette ikke vil bli brukt for utvidede fullmakter til overvåkning i Norge, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell, og får ifølge avisen støtte av Venstres Iselin Nybø:

– Veien til overvåkningssamfunnet er brolagt med gode intensjoner. Vi må stå imot presset vi møter i stadig større grad, sier Nybø til Klassekampen.

Annonse
Annonse