Annonse

Skriv gode arbeidslister

Arbeidslister kan være gode å ha for å holde orden på hverdagen og huske alt man skal gjøre. Noen skriver dem på papir, andre bruker PC-verktøy eller en mobil-app. Det er mange som har tallrike råd på lager om hvordan du skriver gode lister. Det svenske magasinet Chef gir i papirutgaven sin blant annet disse tre tipsene:

 • Vær tydelig
  Vi har ofte en overdreven tiltro til at vi senere kommer til å huske akkurat hva vi tenkte da vi skrev listen. Det blir lettere å huske hva man har tenkt hvis notatene er tydelige og holder et visst detaljnivå.
 • Hvor, når og hvordan?
  Hvis du definerer hvor, når og hvordan du skal gjøre ting, er det lettere å huske hvordan du har tenkt å gå til verks.
 • Planlegging er ikke det samme som gjennomføring
  Ikke bli værende for lenge på planleggingsstadiet. Pass på at du ikke bruker planleggingen som en unnskyldning til å ikke ta fatt på selve oppgaven.

Hos nettstedet Inc.com byr Minda Zetlin, teknologiskribent, foredragsholder og medforfatter av boken The Geek Gap, på en litt annen tilnærming. Hun skriver om punkter som har en tendens til å havne nederst på arbeidslisten. Disse oppgavene som man aldri rekker frem til, fordi så mye annet må komme foran … Zetlin har i sakens anledning funnet frem til disse tipsene:

 • Pass på at arbeidsdagen ikke alltid domineres av de tingene som haster mest.
  Ta en pause av og til for å reflektere over hvilke arbeidsoppgaver som er viktige for å nå de målene du mener det er aller viktigst å nå. Det å få gjort disse tingene, betyr at man av og til må gi slipp på noen andre ting man virkelig hadde ambisjoner om å få gjort.
 • Lag en egen liste hvor du lister opp de tre viktigste tingene du skal gjøre i dag
  Zetlin skriver at dette er noe hun synes er vanskelig, og at hun av til lurer seg til å putte noen enkle, raske oppgaver på denne listen fordi hun vil ha dem unnag jort. Men viktige ting uten noen tidsfrist – som å bestille time til en helsesjekk eller å komme i gang med en stor artikkel til et magasin – står på listene, og hun er blitt seg mer bevisst at hun må sette av tid til slike oppgaver, selv om det er mange andre, mer kortsiktige oppgaver som haster. Noen ganger får hun til og men gjennomført noen av de langsiktige oppgavene.
 • Gjør listene kortere
  Stryk de minst viktige oppgaver. Antagelig kommer du ikke til å gjøre dem uansett.
Annonse
Annonse