Annonse
Foto: ID 15060059 © Piotr Marcinski | Dreamstime.com

3 tips til unge ledere

I Sverige samlet stiftelsen Ungt Ledarskap og speiderne i våres 200 ledere for å diskutere hvordan man lærer av å våge å mislykkes. Magasinet Chef har på sine hjemmesider gjengitt oppsummeringen av diskusjonen i form av en lang liste med tips til unge ledere. Dette er tre av dem:

 • Fokuser på hensikten, forklar hvorfor
  Martin Björgell (27) er markedssjef hos Handelsbanken og tidligere leder for styret til Scouterna (speiderne). Han var med på samlingen og gir i Chef en kommentar til hvordan han selv bruker tipsene i hverdagen. Eksempelvis sier han at det er viktig at de i Handelsbanken er opptatt av kundene og deres økonomiske trygghet. Hvis de ikke snakker hensikt, det vil si snakker om kundene, blir jobben fort forvandlet til et jag etter poenger og salgskonkurranser. Det mener Björgell blir veldig kortsiktig, og ikke særlig morsomt verken for medarbeidere eller ledere i lengden.
   
 • Lær gjennom å gjøre - og glem ikke å reflektere
  Uten refleksjon blir det mye handling, men lite læring gjennom handling. Björgell forteller at hvis noe går galt, forsøker han å ikke bare registrere og påpeke hva som er galt. Det gjelder også å ta seg et steg tilbake og se på prosessen og hva som gikk galt. Deretter reflekterer de over hva slags konsekvenser feilen fikk og hvorfor det er viktig at det blir rett ved neste korsvei. Dette er en øvelse de gjør for eksempel når et prosjekt har tatt lenger tid enn forventet.
   
 • Slipp kontrollen
  Når du slipper kontrollen og delegerer mer oppstår løsninger som man selv ikke har tenkt på. Björgell mener dette er superviktig. Hans tips når noen kommer og spør, er stille spørsmålet tilbake: Hva synes du at vi skal gjøre? Medarbeidere som får tillit og føler at de blir respektert vil vokse, mener Björgell. De får det også morsommere på jobben, og det kommer opp flere ideer enn det ellers ville ha gjort. 
Annonse
Annonse