Ledelse

Bare én av ti gründere lykkes, viser tall fra SSB.

Bare én av ti lykkes

Mange drømmer om gründersuksess, men realiteten er at de fleste forsøkene ikke en gang varer utover det første året, viser undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Bare én av ti oppnår suksess, ved at de klarer å etablere selskaper som lever godt og fortsatt vokser ni år etter at de startet, skriver Aftenposten, og viser til tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). I tillegg viser en analyse fra konsulentselskapet Menon Business Econimics dystre gründertall. 10 000 gründere fra 2003 er studert og fulgt til 2012.

Ni år senere er over halvparten av bedriftene lagt ned. Riktignok er noen av dem solgt, og noen driver fortsatt uten å ha opplevd særlig suksess. Dette gjelder særlig bedrifter med høye utviklingskostnader, eller som har eiere med dype lommer.

– De overlever ved å tære på eiernes kapital i mange år. Mange norske suksessbedrifter har vært gjennom en slik fase, sier Leo Grünfeld i Menon til Aftenposten.

Kjennetegn på suksess

Ifølge Menon er det noen kjennetegn som går igjen hos bedriftene som lykkes. Mange av dem har vært gründere tidligere, og har lært av sine feil. Gründere som bor nær storbyene gjør det bra, og spesielt gründere i nærheten av Oslo, Drammen, Kristiansand, Stavanger og Bergen. Andelen med suksess er størst i næringene med store krav til kunnskap, teknologi eller produksjonskapital. Suksessraten er lavere i næringer med lavt lønnsnivå og små krav til kunnskap, viser undersøkelsen.

Powered by Labrador CMS