Samfunn

– Hver tredje danske bonde på randen av konkurs

Den økonomiske krisen blant danske bønder er langt verre en tidligere antatt. Lave priser på svinekjøtt og melk skaper røde tall for mange.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver den danske avisen Berlingske, som baserer seg på tall fra Landbrugets Finansieringsbank. Den fastslår at regjeringens tidligere oversikt over antall danske landbruk med høy gjeld og lav likviditet er gal.

– De 1 700 (regjeringens anslag) er i underkant. Vi er nok tettere på at en tredel av bøndene har problemer med å betjene sin gjeld, sier bankdirektør Jesper Lyhne til Berlingske.

– Altså er det 3 500 som har samme problem som Hellas. De kan ikke få inntekter og utgifter til å henge sammen og kan umiddelbart ikke låne mer, sier han.

Årsakene til at gjeldskrisen blant bøndene har forverret seg, er flere. Lyhne peker på den aktuelle russiske boikotten av vestlige matprodukter, samt lavere melkeeksport til Kina.

Landbrugets Finansieringsbank oppfordrer bankene til å finne løsninger som kan redusere gjelden og redde noen av de dyktige bøndene. Nylig ble det kjent at en bonde fra Jylland hadde fått ettergitt en gjeld på cirka 100 millioner danske kroner av sin bank.

Powered by Labrador CMS