Europa

Beata Szydlo fra det nasjonalkonservative partiet PiS, ligger an til å bli ny statsminister i Polen. Valget går av stabelen søndag 26. september.

Konservativ kvinne overtar trolig makten i Polen

Ifølge meningsmålingene vil Polens neste statsminister hete Beata Szydlo og komme fra det konservative PiS. Hun vil dermed overta makten fra det sittende kristendemokratiske partiet PO som har regjert landet i åtte år.

Publisert Sist oppdatert

Borgerplattformen, Platforma Obywatelska (PO) er et liberal-konservativt og kristendemokratisk parti i Polen, mens PiS er kjent som partiet for lov og rettferdighet – et nasjonalkonservativt polsk parti.

Spenningen ligger i hvor mange av de fem småpartiene i parlamentet PiS vil måtte samarbeide med. Det er ikke ventet at partiet vil kunne få et rent flertall. Det kan igjen avgjøre hvor styringsdyktig regjeringen blir, og hvilke kompromisser som vil måtte inngås.

Både PSL, det polske bondepartiet, og del av den nåværende regjeringskonstellasjonen, eller nykommeren Kukiz15 er mulige samarbeidspartnere.

Vil ha endring

– Meningsmålingene ser ut til å vise at velgerne ønsker en endring etter åtte år, sier statssekretær Henryka Mościcka-Dendys i det polske utenriksdepartementet. Hun mener det ligger i DNA'et i ethvert demokrati at velgerne etter en tid ønsker endring. Samtidig understreker hun at resultatet av valget på ingen måte er gitt.

– Valgresultatet kan ofte være vanskelig å spå, sier hun. Beviset på det er at Andrejz Duda fra PiS vant overraskende presidentvalget i Polen tidligere i år, til tross for meningsmålinger som på forhånd spådde seier for Bronislaw Komorowski fra PO.

– Polske velgere har vært mest opptatt av sosiale velferdsordninger i valgkampen, sier statssekretær i polsk UD, Henryka Mościcka-Dendys til Dagens Perspektiv. Foto Caroline Svendsen.

– Polske velgere har vært mest opptatt av sosiale velferdsordninger i valgkampen, sier statssekretær Henryka Mościcka-Dendys i polsk UD til Dagens Perspektiv. (Foto: Caroline Svendsen).

For lave lønninger

Ifølge Henryka Mościcka-Dendys har polske velgere vært mest opptatt av sosiale velferdsordninger i valgkampen – som pensjoner og nivået på arbeidsledighetstrygd, samt de lave polske lønningene. Politiske analytikere i Polen peker på at de lave polske lønningene skaper frustrasjon, spesielt hos den unge polske befolkningen. For selv om Polen av mange har blitt regnet som en europeisk suksesshistorie siden frigjøringen i 1989, har det generelle lønnsnivået ikke holdt tritt med landets økonomiske vekst. Dette er en medvirkende årsak til at så mange som fem millioner polske statsborgere har forlatt Polen for å prøve jobblykken i andre land.

Selv mener Mościcka-Dendys at de sterkeste politiske skillelinjene mellom PiS og PO er å finne innen områdene pensjon og lønnsnivå.

Velgere ikke opptatt av klima

Når det gjelder klimapolitikken minner statssekretæren om at Polen gjennomgår en kontinuerlig modernisering av sine kullkraftverk, men hun mener at klimapolitikken ikke har stått særlighøyt på polske velgeres agenda. Grønn energi står derimot høyt på agendaen for polske politikere, selv om kull fortsatt vil være en viktig energikilde.

– Kull vil være en del av den polske energimixen også fremover, men det er et ønske om å benytte mer gass, sier hun.

I løpet av en 30 års periode tror Henryka Mościcka-Dendys at Polen vil være mindre avhengig av kull.

– Det store spørsmålet er hvordan strukturen på energiproduksjonen vår skal endres fremover sier hun.

Mye tyder på at det er et spørsmål hun ikke kommer til å arbeide med å løse på kort sikt. For i løpet av november er Henryka Mościcka-Dendys på plass som Polens nye ambassadør til Danmark. Hun tar dermed et foreløpig farvel med polsk politikk.

Det polske valget avholdes søndag 26. september.

Powered by Labrador CMS