Samfunn

- Skatteavgjørelser, som kunstig reduserer selskapsskatten, er ikke i overensstemmelse med EU’s regler om statsstøtte. De er ulovlige, sier danske Margrethe Vestager, kokurransekomissær i EU.

Luxleak fører til skatteendring i EU

I kjølvannet av den såkalte LuxLeaks-skandalen strammer EU's nye konkurransekommissær, danske Margrethe Vestager, nå grepet. Fiat og Starbucks blir nå møtt med erstatningskrav på 150-225 millioner kroner. Det er et varsel om at multinasjonale selskaper over hele Europa, inklusive Apple og Amazon, kan stå overfor samme krav.

Publisert Sist oppdatert

- Skatteavgjørelser, som kunstig reduserer selskapsskatten, er ikke i overensstemmelse med EU’s regler om statsstøtte. De er ulovlige. Jeg håper at dagens avgjørelse vil sende et signal som vil bli lyttet til både i medlemslandenes regjeringer og hos selskapene. Alle virksomheter, store som små, multinasjonale eller ei, skal betale deres andel i skatt, sier Vestager i en erklæring ifølge den danske avisen Informationen.

Kjennelsen kommer etter 15 måneders etterforskning.

Det var i fjor at 80 journalister i til sammen 26 land simultant publiserte artiklene som avslørte at flere enn 340 multinasjonale selskaper som Pepsi og Ikea gjennom hemmelige avtaler med Luxembourgs skattemyndigheter undro EU-landene for milliarder av skatteinntekter. Lignende avtaler ble gjort med andre land, som Holland. Dette har gitt betydelige skattegevinster for selskapene.

Store gevinster

I følge Business Insider resulterte avtalen den amerikanske kaffegiganten Starbucks gjorde med hollandske skattemyndigheter at skatten ble senket fra den normale 25 % til 2,5%. Selskapet har sitt europeiske hovedkontor i landet. For Fiat betød avtalen med Luxembourg at skatten ble redusert fra 29 % til 1 %. Etter 14 år i Storbritannia kom det frem at Starbucks bare hadde betalt ca. 84 millioner kroner i skatt av en omsetning på 30 milliarder kroner. En talsperson for Starbucks sa i forbindelse med kjennelsen, at i løpet av den tiden de har vært under etterforskning av EU-kommisjonen, har de betalt 3 milliarder dollar i skatt globalt. Selskapet planlegger nå å anke vedtaket.

- Hvis vi vil endre tingene, må vi vedta felles lovgivning, så vi kan få et felles, konsolidert skattegrunnlag for virksomhetene og samtidig en meget høy grad av gjennomsiktighet, sier Vestager.

Margrethe Vestager fra Radikale Venstre (sosialt liberalt) var økonomi- og innenriksminister samt visestatsminister i Helle Thorning-Schmidts regjeringer fra 2011 til 2014. I august 2014 ble hun utpekt som dansk EU-kommissær i Juncker-kommisjonen.

EU-Kommisjonen lanserte allerede for over 10 år siden ideen om en felles EU-lovgivning for alle typer globale bedrifter slik at vet hvor mye de skal betale i skatt uansett hvilket EU-land de opererer i.

Da saken kom opp i 2012 forsvarte Starbuck seg ifølge The Guardian med at de hadde en helt lovlig skatteavtale med den hollandske stat, som altså nå blir karakterisert som ulovlig av EU. I begge tilfellene hadde selskapene på forhånd bedt om en forsikring at ordningen ikke kunne skape problemer for dem.

Samtidig skal hvert enkelt EU-land selv få bestemme nivået på selskapsskatten.

Konkret har skattetriksingen foregått ved at overskuddet er blitt sendt videre til et EU-land med lav skatt – for å unngå skatt i landene hvor de har operert. Det kan for eksempel gjøres ved å la avdelingene i de forskjellige land kjøpe varer eller lisenser av hverandre til kunstig høye priser.

I følge Politico har Luxembourg opp gjennom årene stadig forsvart sin rett til å tiltrekke seg multinasjonale selskaper ved å tilby lave skattesatser og en diskrè banksektor. Dette her ført til at EU-kommisjonens formann, Jean-Claude Juncker, som var tidligere finansminister og statsminister i Luxembourg, har kommet i hardt vær. Han bedyrer fortsatt at han ikke kjente til avtalene.

Han har samtidig lovet at EU skal bekjempe skatteundragelser blant annet med et nytt EU-forslag om automatisk utveksling av opplysninger om gunstige skatteavtaler.

Etter det Politico erfarer vil etterforskningen nå føre til at selskaper Amazon og Apple nå kommer i EUs søkelys. Ethvert forsøk fra EU på å få disse til å betale mer skatt har fått amerikanske myndigheter til reagere og hevde at dette dreier seg om proteksjonisme. En rapport fra den amerikanske kongressen i mai 2013 konkluderte med at avtalen Apple hadde inngått med irske skattemyndigheter i perioden fra 1991 og frem til nå medførte at selskapet bare betalte to prosent skatt på sine ikke-amerikanske inntekter. I 2013 var Apples globale fortjeneste på rundt 20 milliarder kroner. Omtrent en femtedel av disse kom fra Europa. Både Apple og Amazon benekter at de har brutt europeisk lov.

Powered by Labrador CMS