Aktuelt

Parlamentarisk besøk i Barcelona. Fra venstre: Jill Evans, Mmedlem av Europarlamentet, Storbritannia, Simon Elo fra den finske Riksdagen, Sjúrður Skaale, medlem av det danske Folketinget og og Peter Luykx fra Flandern, medlem av det belgiske parlamentet.

– Nødvendig å gi alle nasjonene plass

Valgresultatet i Catalonia vil gi vind i seilene for selvstendighetsbevegelser i flere europeiske land, mener representant for det danske Folketinget.

Publisert

Flere europeiske parlamentarikere gjestet parlamentsvalget i Catalonia 27. september. Organisasjonen Diplocat hadde invitert parlamentarikere fra hele Europa til den spanske regionen for å skape økt bevissthet om politiske selvstendighetsprosesser i Europa.

I den besøkende delegasjonen deltok de tre nordiske parlamentarikerne: Bodil Valero fra Sverige representerer Miljöpartiet de gröna i Europaparlamentet. Simon Elo fra Finland – medlem av nasjonalistpartiet Sannfinländerna i den finske riksdagen og Sjúrður Skaale fra det sosialdemokratiske partiet Javnaðarflokkurin (på norsk Likhetspartiet), som er en av to representanter fra Færøyene i det danske Folketinget.

Delegatene deltok på møter i hele regionen med representanter for den katalanske regjeringen, samt katalanske forskere og talspersoner for politiske partier.

Statsløs parlamentariker

Dagens Perspektiv møtte Sjúrður Skaale fra Færøyene i det katalanske parlamentet da stemmene ble talt opp mot slutten av kvelden. Som statsviter og politiker følger Skaale utviklingen i Catalonia svært tett, og han har i løpet av flere år gjort liknende besøk hos baskere, korsikanere og skotter, som også ønsker mer selvstyre. Parlamentsvalget i Catalonia mener han kan ha ringvirkninger for andre minoriteter i Europa.

– Det er et utrolig spennende valg. Jeg kommer jo fra en såkalt statsløs nasjon. Derfor er jeg naturligvis interessert i hvordan stater, med flere nasjoner innen sine grenser, blir organisert og hvordan en får det til fungere. Hvis katalanerne bygger en egen stat vil det gi vind i seilene i Skottland, Flandern, Korsika og andre steder, sier Skaale.

Skaale tror stater og regjeringer i hele Europa vil tenke seg ekstra grundig om etter det katalanske parlamentsvalget.

– At Spania har nektet å gå inn i en dialog om flere rettigheter for katalanere, tror jeg er noe mange regjeringer vil ta lærdom av. Her ser de hvordan det ikke skal gjøres. Alle stater som har flere nasjoner innenfor sine grenser, er forpliktet til at alle nasjoner føler seg godt representert, at de føler seg vel tilpass innenfor statens grenser. Det er noe mange stater kan lære av det som skjer i Catalonia, sier Skaale til Ukeavisen Ledelse.

Alle trenger ikke egen stat

Ifølge Skaale følger alle i selvstendighetsbevegelsen på Færøyene nøye med på situasjonen for etniske minoriteter i andre stater, siden de befinner seg i en liknende situasjon. Men Færøyene har på mange måter kommet mye lenger enn andre etniske minoriteter i Europa. De har etablert et eget skatte- og finanssystem, har rett til vedta hvilke lover som skal gjelde på eget territorium, har utenrikspolitisk selvstyre og forhandler om fiskeriavtale med EU, Island, Norge og Russland på egen kjøl.

– Vi er innenfor den danske stat, med vidt selvstyre. Vi har handelsavtale med alle landene, vi har meget vide rammer for at vi skal kunne forfølge våre egne interesser, selv om vi er innenfor den danske stats grenser. Når jeg snakker med skotter om dette, ser de det som et eksempel man kan følge. Og når jeg forklarer det til mine katalanske kolleger, ser de på det som en god måte å få ting til å fungere på.

Både Junts pel si og de andre politiske partiene i Catalonia ønsker å være innenfor EU. Katalanernes søken etter økt selvstyre skiller seg i vesentlig grad fra hans eget hjemland når det gjelder forholdet til EU, ifølge Skaale.

Powered by Labrador CMS