Samfunn

Oljeraffineri

Oljenedturen vil vare i 5 år

Den innflytelsesrike oljeanalytikeren Nick Butler tror oljenedturen kan bli langvarig.

Publisert Sist oppdatert

Akkurat nå er det helt klart for mye olje på markedet. Det skriver Nick Butler, professor ved Kings College London i Financial Times. Butler har jobbet 29 år i BP og vært rådgiver for den britiske statsministeren i oljespørsmål.

Nå tror han nedturen for oljeeksportørene kan komme til å vare i fem år.

I hvert fall hvis ikke Saudi-Arabia ombestemmer seg og kutter i dagens enorme produksjon. Allerede er det tegn til at de andre medlemmene av kartellet for oljeproduserende land, OPEC, har begynt å legge et enormt press på Saudi-Arabia i håp om at så skal skje slik at prisen på olje kan stige til et nivå hvor flere land tjener penger. Men Butler har vanskelig for å se for seg at den nye kongen, Salman bin Abdulaziz al-Saud, skal endre strategi med det første.

Dermed er vi prisgitt de "vanlige" syklusene i oljemarkedet. Og også der er det tegn til at produksjonen vil øke fremover, skriver Butler og peker på at Iran kommer til å øke sin eksport de neste to årene.

Samtidig tror han amerikansk skiferolje, til tross for at produsentene har gjennomført imponerende kostnadskutt, antagelig ikke tjener penger når oljeprisen ligger under 40-45 dollar fatet. På sikt ser han for seg et kutt i denne produksjonen på 20 prosent.

Kina har vært en av de største importørene av olje de siste tiårene, men nå er oljetørsten i ferd med å avta. Butler tror ikke det blir så veldig alvorlig, kanskje samme konsum i 2015 som årene før, og deretter en liten økning i 2016.

I sum tror Butler oljeprisen kommer til å holde seg på dagens lave nivå i om lag fem år.

Powered by Labrador CMS