Annonse
Oljeraffineri Foto: Mikael Tigerström

Oljenedturen vil vare i 5 år

Akkurat nå er det helt klart for mye olje på markedet. Det skriver Nick Butler, professor ved Kings College London i Financial Times. Butler har jobbet 29 år i BP og vært rådgiver for den britiske statsministeren i oljespørsmål.

Nå tror han nedturen for oljeeksportørene kan komme til å vare i fem år.

I hvert fall hvis ikke Saudi-Arabia ombestemmer seg og kutter i dagens enorme produksjon. Allerede er det tegn til at de andre medlemmene av kartellet for oljeproduserende land, OPEC, har begynt å legge et enormt press på Saudi-Arabia i håp om at så skal skje slik at prisen på olje kan stige til et nivå hvor flere land tjener penger. Men Butler har vanskelig for å se for seg at den nye kongen, Salman bin Abdulaziz al-Saud, skal endre strategi med det første.

Dermed er vi prisgitt de "vanlige" syklusene i oljemarkedet. Og også der er det tegn til at produksjonen vil øke fremover, skriver Butler og peker på at Iran kommer til å øke sin eksport de neste to årene.

Samtidig tror han amerikansk skiferolje, til tross for at produsentene har gjennomført imponerende kostnadskutt, antagelig ikke tjener penger når oljeprisen ligger under 40-45 dollar fatet. På sikt ser han for seg et kutt i denne produksjonen på 20 prosent. 

Kina har vært en av de største importørene av olje de siste tiårene, men nå er oljetørsten i ferd med å avta. Butler tror ikke det blir så veldig alvorlig, kanskje samme konsum i 2015 som årene før, og deretter en liten økning i 2016.

I sum tror Butler oljeprisen kommer til å holde seg på dagens lave nivå i om lag fem år. 

 

Annonse
Annonse