Ledelse

Kåre Ingebrigtsens «tilbake til røttene-filosofi» har gitt den gamle storheten Rosenborg etterlengtet suksess.

Rosenborgs nye suksessoppskrift

Først forsøkte de å spille Nils Arne Eggens system. Det klarte de ikke helt. Så forsøkte de å bryte med systemet. Det ga heller ikke topp resultat. Så ble Kåre Ingebrigtsen trener. Rosenborg er igjen best. Her forteller hovedtreneren hvorfor.

Publisert Sist oppdatert

Den filosofien Kåre Ingebrigtsen følger utlukker spillere som har gode nok ferdigheter når resten av ”pakka” ikke passer.

Alle som følger litt med i fotball vet at det er noen år siden Rosenborg vant fotballserien. Kåre Ingebrigtsen spilte for Rosenborg den gang laget var en faktor å regne med også internasjonalt. Han var blant dem som svettet under kjeftingen til Nils Arne og de rolige og forklarende ordene til assistenttrener Bjørn Hansen.

– Selv om Nils Arne kjeftet, forklarte han mest han også, sier Ingebrigtsen. Det å forklare hva han vil og hensikten med systemet og de ulike elementer i treningen er også Ingebrigtsens stil. – Spillerne lærer mye av trenere som forklarer og sier hvordan de ønsker å ha ting, sier han.

Spillestilen

Under ham er Rosenborg tilbake på toppen av tabellen. Laget er tilbake til Nils Arne Eggens stil. 4-3-3 som Ingebrigtsen kaller det. Tre i angrep, tre på midten og fire i forsvar. Samme oppsett som Bayern München bruker under sin nye trener Pep Guardiola.

Ingebrigtsen har denne stilen i ryggmargen. Han tror det er en fordel at han selv har spilt under den, at han har fått innprentet alle elementer av de to læremestrene Eggen og Hansen. Dette tror han er grunnen til at Rosenborg klarer å lykkes under dette spillesystemet igjen.

– Det er 50.000 til 100.000 mennesker i denne byen som kan 4-3-3. De føler tilhørighet til stilen og kommer på kampene. Der får de se angrepsfotball. Vi lever av å få folk på kampene. Fotball er underholdning. Spillestil er like viktig som resultatene. Den er enormt viktig.

Mot strømmen

Mens de andre tippeligalagene trener mest på forsvar, er det angrep det drilles mest på i Trondheim. Spillerne trente mye mot etablert forsvar i vinter. Det måtte de fordi alle lag legger seg i forsvar og er fornøyd med uavgjort på Lerkendal, forklarer Ingebrigtsen.

Det terpes og terpes på posisjonering, oppspillsvarianter, bevegelser i forhold til hverandre og hvordan man kan gi medspillerne rom på banen. (Å skape rom for andre vil si å tvinge/lokke motspillere til å innta posisjoner som gjør at medspillere får et rom å løpe i som ikke er dekket av en motspiller.)

– Vi har noen grunnprinsipper vi ser etter for å bryte ned andre lag, sier Ingebrigtsen. – Det vi gjør er å skape målsjanser.

Rolleavklaring

Når en motstanders forsvar er posisjonert på en gitt måte, skal Rosenborgs spillere kjenne igjen mønsteret og spille automatisk innarbeidede mottrekk. Et ord Ingebrigtsen bruker i denne sammenheng er rolleavklaring.

– Rolleavklaringen er svært viktig. Den må være tydelig. Spillerne må vite hva de blir målt på, sier han.

50 prosent av det en spiller gjør skal medspillerne på forhånd vite at han kommer til å gjøre slik at de kan posisjonere seg i forhold til det. Den andre 50-prosenten gjør spilleren ut fra sine individuelle ferdigheter.

Det er ikke slik at treneren kommer med hundre varianter og sier ”lær dem!”. Ingebrigtsen understreker at spillerne på trening utvikler mange av trekkene de skal bruke under kampene.

Fordi systemet og spillernes evne til å forutse lagkameratenes trekk er så viktig for Rosenborg, vil Ingerbrigtsen helst ikke bytte ut mange spillere.

– Å fornye laget med fem spillere er ikke bra for oss. Mister vi en eller to, må vi være nøye på hva vi erstatter dem med. Erstatterne må da ha mye av de samme ferdighetene, selv om vi også ser etter spisskompetanse som kan utvide kollektivet.

Dagens Rosenborg-lag er omtrent det samme som i fjor. Den gang toppet de ikke tabellen.

Å bytte ut likt med likt gjelder også under kamp. Vi hører ofte ekspertkommentatorer si at et lag bør bytte ut en spiller med en annen som har andre egenskaper for å snu kampbildet. Slik tenkning passer ikke Ingebrigtsen.

– Når vi bytter ut en spiller, vil vi gjerne ha inn relativt lik spillertype, sier Ingebrigtsen.

Trygghet

Han er enig i at det ofte er fine mekanismer som avgjør om de vinner en kamp eller ikke, men han fastslår at det handler mye om trygghet.

– Alle spillere må få lov til å prøve og mislykkes. Det gir trygghet. Hvis du slutter å prøve, kommer saga. Derfor tør folk utvikle seg. De må utvikle seg og sine ferdigheter. Like viktig er det imidlertid at de er klar over at det ikke er enkeltspillere som vinner titler. Det er det kollektivet som gjør. Også de spillerne som har ambisjoner om å spille i en større liga enn den norske er avhengig av å spille på et godt lag.

På treningsfeltet diskuteres det høyt og lavt.

– Det må til for at vi skal utvikle oss.

Trenerne blir også evaluert.

– Også vi trenere har gode og dårlige dager, men vi må ha kvalitet i alt vi gjør, så vi er et team som evaluerer hver trening.

Ingebrigtsen vet som alle andre at en rekke mennesker kvier seg for å si sin oppriktige mening. De føler det ubehagelig.

– Da jeg begynte som trener, utfordret jeg på at vi være ærlige mot hverandre. Vi slakter ikke hverandre, men kritiserer enkeltsekvenser under treningen som kunne vært bedre.

Ingbrigtsen setter opp treningen i forhold til momenter han vil ha forbedret. Han har stort fokus på enkeltelementer. Foran kamper kan detaljene de trener på være valgt ut fra motstanderen.

Viktigste oppgave

Trenerens viktigste oppgave er ifølge ham selv å skape en gruppe som har lyst til å være sammen hver dag, ofte to ganger om dagen. For å få til det, må alle kunne være seg selv og være trygge. Hver og en må finne sin plass i gruppa. Mye kjeftbruk godtas ikke. Internjustis i gruppa sørger for at trivselen og tryggheten blir beholdt.

Nettopp fordi stemningen i laget er så viktig, er lagledelsen nøye på hvilke personligheter som rekrutteres inn.

– Vi trenger ikke en fantastisk spiller som skaper furore. Samme hvor god en slik spiller er, får han finne et annet lag, sier Ingebrigtsen.

Han forteller at de få spillerne det er aktuelt å gi et tilbud blir fulgt over lang tid. Den personligheten man må ha for å være aktuell for Rosenborg er ifølge Ingebrigtsen:

Ambisiøs, disiplinert, enormt lojal til de som er rundt seg, ha et svært godt humør og vite hva som skal til for å bli best.

Trenerteamet har ikke trukket inn psykologer for hjelp til mental trening, men noen av spillerne har valgt å ha individuell psykologhjelp. Psykologi er viktig i kamp, men Ingebrigtsen mener at den nødvendige mentale tilstanden kommer gjennom den tryggheten gruppa gir hver enkelt spiller.

Selvtillit

– Trygghet gir selvtillit, sier han.

Han sier at han har stor tro på systemet og det de gjør under trening, og det mener han spillerne har også.

– Da jeg begynte som trener, tapt vi fire kamper på rad. Det fikk meg ikke til å endre på det vi holdt på med.

Ingebrigtsen mener at vi gjør mye bra i Norge og ikke har noe å skamme oss over. Selv om han henter impulser internasjonalt, understreker han at vi ikke må sluke alt rått.

– Det er mye rart der ute, også i store ligaer.

– Hva er det viktigste du gjør som leder av treningen?

– Å få folk til å snakke sammen.

– Hva med å bygge dem opp fysisk?

– Alle kan få folk i form.

Ingebrigtsen søker også bistand utenfra. Han samarbeider tett med Olympiatoppen i Midt-Norge. Her lærer klubben og spillerne mye om ernæring, restitusjon i forhold til treningsmengde og intensitetsstyring.

– Vi skal jo utvikle individene også, sier han.

Rosenborg-treneren mener at de er alene i toppserien om slikt samarbeid med andre miljøer.

Høstens utfordring

Rosenborg topper tabellen. Kåre Ingebrigtsen ser en stor utfordring som møter dem når høstsesongen starter: At de senker kravene til kvalitet i alt de gjør. At de begynner å slurve.

– Laget, og hver spiller, må holde kvalitet i alt vi foretar oss, som trening, spising og soving. Vi jobber med det daglig. Alle spiser frokost og lunsj på Brakka, så der har vi god kontroll. Spillerne skriver ned alt de foretar seg, hvor mye de har sovet også. Vi forsøker å ha kontroll på alt. Kvalitet er et ord som går igjen. Spillerne er enormt flinke.

Ingen sommerferie

Sommerferie blir det verken på Ingebrigtsen eller spillerne. Mens toppserielagene tar et par ukers pause i juli, spiller Rosenborg kamper i Europa-cupen og forbereder seg til dem.

Ett produkt

Sportssjefen, daglig leder og alle andre i Rosenborg-huset, eller Brakka, som de kaller det, diskuterer laget.

– Og det skal de, sier hovedtrener Kåre Ingebrigtsen.

Han jobber tett med klubbens administrative apparat.

– Vi er ett produkt. Alle må kjenne produktet, også de som skal selge det. De må dessuten ha en følelse for det. Alle må bry seg om måten vi spiller på og hvordan vi gjør det. Det er viktig.

Dette betyr at treneren ikke bare har som oppgave å trene og lede laget. Han skal også representere laget. Dette intervjuet ble foretatt mens han kjørte til Steinkjer for å gjøre en jobb for hovedsponsoren, Sparebank 1.

– Jeg må representere klubben på en skikkelig måte.

Også spillerne må oppføre seg på en måte som er klubben verdig når de er ute blant folk.

– Vanlig folkeskikk fungerer bra, sier treneren.

Powered by Labrador CMS