Samfunn

Svensker angriper oljefondet

Flere av Sveriges største investorer anklager oljefondet for å ha for dårlig oversikt over egne investeringer.

Publisert Sist oppdatert

Svenske investorer mener Statens penjonsfond utland (NBIM), som eier 8 prosent i skandaleomsuste SCA, burde spille en mer aktiv rolle i å ansvarliggjøre ledelsen etter en rekke anklager om korrupsjon og høy forbruk i selskapet. Det skriver Financial Times.

— NBIM har ikke gjort en god jobb. Vi vil at de skal bli en mer profesjonell eier, sier Carl Rosen, leder i den svenske aksjonærforeningen som representerer om lag 68 000 private investorer.

Oljefondets leder Yngve Slyngstad satt i SCAs nominasjonskomite som foreslår styremedlemmer. Det var denne komiteen som foreslo Anders Nyren til styret samtidig som Nyren ble anklaget for uetisk oppførsel som leder i Industrivärden, investeringsselskapet som da satt på en kontrollerende eierpost i SCA.

Nyren ble sparket fra styret kun uker etter utnevnelsen.

— Nominasjonskomiteen i SCA gjorde en elending jobb, og det er bemerkelsesverdig at NBIM ikke engang møtte opp på generalforsamlingen, sier Mats Andersson, leder i AP4, et av Sveriges største pensjonsfond, til FTfm.

Andersson mener det er svært skjeldent at utenlandske investorer sitter i nominasjonskomiteene.

— Det er en risiko for at store mengder kapital blir anonymisert og at store grupper med eiere ikke blir involvert i viktige avgjørelser, sier han.

Statens Pensjonsfond Utland sitter på små eierposten i flere tusen selskaper. Det har ikke vært vanlig for fondet å delta på generalforsamlinger på annen måte enn ved å stemme elektronisk.

En talsperson for fondet sier til FT at det er igangsatt en dialog rundt viktige emner, og at fondet ser at det er rom for å bli bedre til å utrykke egne prinsipper for eierstyring.

Powered by Labrador CMS