Samfunn

Svein Gjedrem ledet utvalget som har sett på organiseringen av kunnskapssektoren.

– Det er enkelt å kvitte seg med 25 organer

Utvalgsleder Svein Gjedrem mener det vil være mulig å fjerne opptil 25 organer i kunnskapssektoren gjennom en opprydningsaksjon.

Publisert Sist oppdatert

Kunnskapssektoren, altså mylderet av etater og organer underlangt Kunnskaps- og utdanningsminister Torbjørn Røe-Isaksen, kan trenge en real vårrengjøring. Det mener i hvert fall de to ex-superbyråkratene forhenværende departmentsråd i Finansdepartmentet Svein Gjedrem og forhenværende regjeringsadvokat Sven Ole Fagernes, som alene har utgjort utvalget som har sett på organiseringen av sektoren.

Utvalget ble nedsatt av Kunnskapsdepartementet i april 2015 og skulle vurdere organiseringen av oppgavene i sektoren og arbeidsdelingen mellom departementene og de underliggende virksomhetene.

Og det de fant, var en helhetlig og naturlig avgrensning av mange av oppgavene, men også mye rot i organiseringen av det falige, skal vi tro Gjedrems da ha overleverte rapporten til kunnskapsministeren.

– Det er enkelt å kvitte seg med 25 organer gjennom en slik opprydningaksjon. Det vil gi ryddigere organisering, og det vil kunne gi mer styring i stort og mindre i smått fra departementet sin side, sa Gjedrem

Utvalgets analyse har tatt utgangspunkt i departementenes utvikling over tid. Ifølge Gjedrem har departementene fått stadig mindre forvaltningsoppgaver, men samtidig har behovet for å fungere som sekretariat for statsråden økt i omfang. I sum sitter departmentet igjen med flere sentrale utfordringer i form av for mange og for små virksomheter som styres med for uklar ansvarsfordeling, ifølge utvalget.

Studerte Helsedepartmentet

Et departementet som har foretatt en omlegging av mange av de viktige fellesoppgavene som internasjonale ting, analyse og IKT, er Helse- og omsorgsdepartementet. Der i gården har man tatt disse oppgavene fra hvert organ og innført samabeid på tvers for hele helsesektoren. Gjedrem og Fagernes har studert eksempelet, men mener dette ikke er en passende modell for Kunnskapssektoren.

– Vi mener det fortsatt er hensiktsmessig å ha en tydelig sektorinndeling, sier Gjedrem.

Når det er sagt, så er det ikke slik at alle organene som i dag er underlagt Kunnskapsdepartementet, bør fortsette å være det. Utvalget mener det er rart at for eksempel Meterologisik Institutt og NUPI er å finne under deres fane og ikke under et annet departement.

I rapporten foreslår de blant annet:

  • Sammenslåing av flere enheter i universitets- og høyskolesektoren til ett stort forvaltningsorgan for høyere utdanning, som også overtar forvaltningsoppgaver og etatsstyringen av universiteter og høyskoler fra departementet.
  • At IKT-senteret blir en del av Utdanningsdirektoratet.
  • Å redusere antallet nasjonale sentre for grunnopplæringen.
  • Å flytte etatsstyringen av Statped fra Utdanningsdirektoratet til Kunnskapsdepartementet.

– Vi mener departementet bør rendyrkes som faglig sekretariat for statsråden. Forvaltningsoppgaver, tjenesteproduksjon og tilsyn bør legges til underliggende virksomheter, sier Svein Gjedrem.

Gjedrem sier vurderingen er gjort med bakgrunn i at de mener departementet har for mange små underliggende enheter med uklar ansvarsfordeling og at det er for mange forvaltningsoppgaver i departementet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe-Isaksen takket utvalget for en spennende rapport. Han tror også det er behov for en opprydning, men er ikke like klar til å brette opp ermene.

– Jeg må nok si at det er ikke absolutt helt sikkert at alts som står i denne rapporten vil bli innført, sier han.

Rapporten vil bli sendt på høring.

Powered by Labrador CMS