Ledelse

En uvanlig - og litt rar - teknikk for å unngå at møter sporer av

Publisert Sist oppdatert

Avsporing er den største utfordringen for produktivteten i møter, hevder konsulentene Bob Frisch og Cary Greene. I et innlegg i nettutgaven til Harvard Business Review tar de to til orde at det ofte går for lang tid før ledere eller kolleger avbryter den eller de som har sporet av. Dette kan skje fordi de kvier seg for å avbryte.

Konsulentene hevder imidlertid at det finnes bedre måter å håndtere avsporinger på enn å insistere på at diskusjonen må tilbake til den opprinnelige agendaen. Selv bruker de «jellyfish-metoden», og de påstår at den virker.

«Jellyfish» er det engelske ordet for manet; et geleaktig, uformelig dyr som flyter avgårde med strømmen. Ideen er at man ved starten av møtet innfører «jellyfish-regelen», det vil si at møtedeltagerne oppfordres til å gi beskjed hvis de opplever diskusjonen går i feil retning eller at den blir for detaljert. For å gi beskjed om at møtet er i ferd med å spore av kan man spørre «er dette en jellyfish?».

Man kan lure på om det har noe for seg å bruke «jellyfish»-ordet - alternativt kan man velge annet ord i som har noe rart og uvanlig over seg - for å få et møte tilbake på rett spor. Konsulentene mener at svaret er ja, og tror at noe av grunnen til at dette kan virke, er at det oppleves som mer ufarlig å avbryte folk med et enkelt, morsomt ord som alle er blitt oppfordret til å bruke.

En indirekte effekt av regelen, skal ifølge konsulentene være at folk kan bli mer disiplinerte bare av å få vite at møteleder vil ta grep for å holde møtet på sporet.

«Jellyfish» eller ikke; ideen om å ha en felles kjøreregel av noe slag for å unngå at møter blir eviglange og lite relevante på grunn av avsporinger er i alle fall sådd.

Powered by Labrador CMS