Samfunnsansvar

Miljøhensyn vektlegges ikke så tungt når det offentlige skal kjøpe IKT-utstyr.

Få krav til grønt i offentlige innkjøp

Før de nye reglene for anskaffelser trer i kraft er det lite som tyder på at det offentlige vektlegger miljøhensyn i innkjøpene sine.

Publisert Sist oppdatert

Difi står bak en kartlegging av 244 anskaffelser hvor miljøhensynet var en viktig del av prosessen. I de nye reglene for anskaffelser, som trer i kraft fra neste år, skal samfunnsansvar og miljøaspekter vektlegges i anbudsrundene. Å se hvordan dette ble håndtert i anbudsrunder i 2015 er derfor interessant.

I en rapport utført av Inventura som har sett på Difis kartlegging, er konklusjonen at det er stort forbedringspotensial. Både antallet konkurranser hvor miljøhensynet er vektlagt og ambisjonsnivået er for lavt.

I kartleggingen sto kommunale oppdragsgivere for 60 prosent av oppdragene, mens statlige oppdragsgivere sto for 27 prosent, fylkeskommunene stod for de siste 13 prosentene. Anskaffelsene var begrenset til kategoriene møbler, yrkesklær og IKT-utstyr.

Av rapporten går det frem at:

  • 25 prosent av konkurransegrunnlagene hadde miljø som et tildelingskriterium
  • Kun 0,4 prosent hadde vektet miljøhensynet med 30 prosent eller mer.
  • 5 prosent av konkurransene stilte krav til beregning av livssykluskostnader, men mange av disse var svært enkle i sin metodikk og til dels ikke evaluerbare

Færrest forekomster av miljørelaterte krav var det i kategorien IKT-utstyr (se figur), som lå under snittet for hele utvalget på alle målene. I de andre kategoriene var resultatene mer varierende.

Powered by Labrador CMS