Samfunn

Ferd-Andresen: lav eiendomsskatt gigantisk tabbe

Ferd-eier Johan H. Andresen mener lav eiendomsskatt har vært en gigantisk tabbe.

Publisert Sist oppdatert

Det var under et frokostmøte i regi av en borgerlige tenketanken Civita at Andresen luftet tankene sine om forskjellen mellom skatt på formue og skatt på eiendom.

– Det er ikke for sent å utjevne den fordelsmessige beskatningen av eiendom, sier han til Finansavisen.

Andresens argument tilsvarer kritikken mot formueskatten som alltid har eksistert, men han pakker den inn på en ny måte. Problemet slik flere skatteeksperter har påpekt, er ikke nødvendigvis en skatt på formue, men at det er så veldig mye mer fordelaktig å investere i eiendom enn i andre former for kapital siden lån til eiendom nyter godt av rentefradrag på skatten.

Andresen peker på at så lenge det er mindre skatt på investeringer i eiendom, vil investorer nesten alltid velge slike investeringer for å senke risikoen i porteføljen sin. Han mener at pengene som i dag er investert i boliger og hytter, kunne gjort mer nytte for seg andre steder i økonomien, som for eksempel i oppstartselskaper.

– Man må skattlegge eiendom hardere. Den fordelsmessige beskatningen av eiendom har vært vår ene gigantiske tabbe som har vart i mange år. Det er en påminner om at man må se nøye på et skattesystem før man lager det, sier han til avisen.

Han mener man bør se på beskatningen av næringseiendom på ny for det er der kapitalen flyter villigst.

Powered by Labrador CMS