Europa

Figur: Her er grunnen til at José Manuel Barroso kommer til Oslo

Den tidligere presidenten i EU-kommisjonen skal snakke om Europas behov for norsk olje og gass torsdag.

Publisert Sist oppdatert

Dette er figuren som danner bakteppet når hele Norges oljeelite samles på Norsk Olje- og gass sin årskonferanse i morgen. Erna Solberg og Jonas Gahr Støre skal starte ballet med å innlede om henholdsvis regjeringens og arbeiderpartiets oljepolitikk. Men høydepunktet er det nok tidligere president i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, som skal stå for senere på dagen når han skal snakke om Norge som energileverandør i Europa.

Barroso ledet arbeidet med det etableringen av EUs strategiske partnerskap for energi tilbake i 2013 da oljeprisen fortsatt var over 100 dollar fatet. I dag har han trukket seg tilbake til akademia. Siden har sluttet i EU-jobben, og ikke lenger følte han måtte si det som er politisk korrekt, har kommet med flere kontroversielle uttalelser. I fjor ble han blant annet sitert på at EU er viktigere enn USA.

Figuren under viser de faktiske investeringene på norsk sokkel de siste fem årene og Oljedirektoratets anslag for investeringer på norsk sokkel de neste årene. Olje- og energiminister Tord Lien frykter at mangel på fremtidstro, som følge av lave priser på olje og gass, skal føre til at bransjen ikke tør å satse på utbygging av nye gass- og oljefelt. Håpet er at EU skal overbevise om at de har tenkt å kjøpe norsk gass de kommende tiårene.

Men flere energi-analytikere har liten tro på at Norge vil klare å opprettholde gass-produksjonen på sikt (DP+). Som figuren viser venter Oljedirektoratet færre investeringer på norsk sokkel, men vel så viktig er det at tallene for kostnader på norsk sokkel ikke er ventet å bli merkbart lavere.

Spørsmålet er hvor oppdatert tallene til direktoratet er for kostnadsreduksjoner. Det siste året har Statoil pekt på at kostnadene er redusert med opp mot 40 prosent på flere utbygginger, noe som har medført lønnsomhet på flere marginale felt. Men samtidig øker kostnaden for nedtrapping av gamle felt, en utgiftspost som er relativt ny for bransjen.

Den norske oljeanalytikeren Jaran Rystad i Rystad Energy har pekt på at det kraftige fallet i investeringer i olje- og energisektoren internasjonalt som vel som på norsk sokkel, vil medføre en kraftig prisvekst på olje om noen år.

I mai 2016 vil EU avholde sitt første såkalte Business Forum for energi hvor gass og fornybare energikilder skal diskuteres.

Powered by Labrador CMS