Samfunn

Statsminister Erna Solberg har mange viktige møter med stortingspolitikere i dag.

Flere krav venter regjeringen i Nydalen

Etter et topptungt morgenmøte om asylpolitikk, drar de fire borgerlige partilederne alene til Nydalen for å diskutere klima, arbeidsledighet og bistand tirsdag ettermiddag.

Publisert Sist oppdatert

Der vil statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) bli møtt med tolv grønne krav fra Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun krever at regjeringen gjør næringslivet mindre oljeavhengig.

– Hovedoppgaven for de borgerlige samarbeidspartiene er å sørge for grønn omstilling hvor vi legger til rette for flere arbeidsplasser og samtidig kutter klimautslippene, sier hun til NTB.

Møtemaraton

Tirsdagens politiske møtemaraton innledes på Statsministerens kontor (SMK) klokken 8. Da samles de parlamentariske lederne i de seks partiene som før jul inngikk asylforliket, til nye samtaler.

Målet er ifølge SMK å gå igjennom regjeringens høringsforslag og kartlegge hvilke punkter som er de vanskeligste for forlikspartiene. Opposisjonen krever en ny og mer forsonlig tone fra regjeringen så vel som konkrete justeringer.

– Jeg regner med at de selv forstår hva som går for langt, og at de vil legge fram noe som er i tråd med forliket, sa Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB i helgen.

Statsministeren har selv gjort klart at regjeringen er på «tilbudssiden». Mandag kveld var asylpolitikken trolig også blant samtalene under en middag med de fire borgerlige partilederne i statsministerboligen.

Tolv krav

Etter lunsj tirsdag tar Solberg, Jensen, Hareide og Grande opp tråden med et nytt evalueringsmøte i Nydalen klokken 12 – på det samme Radisson-hotellet hvor samarbeidsavtalen i sin tid ble forhandlet fram.

Dit reiser Grande med veska full av krav. Tolv konkrete forslag til hvordan regjeringen kan legge til rette for grønne gründere og nye, klimavennlige arbeidsplasser. Blant annet ber Venstre om storstilt utbygging av infrastruktur for el- og hydrogenbiler, enøktiltak på sokkelen og bedre tilskuddsordninger for miljøteknologi og offentlige anskaffelser.

I tillegg fremmer Venstre-lederen forslag om 20 tiltak for flere arbeidsplasser. Blant annet tar partiet til orde for å forenkle hverdagen og styrke rettighetene til selvstendig næringsdrivende, fjerne arbeidsgiveravgiften for lærlinger og øke avskrivningssatsene.

Bistand

Nydalen-møtet finner sted like før regjeringens budsjettkonferanse i Hurdal.

– Det er en god anledning for oss til å si noe om bistands- og utviklingspolitikk, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB mandag.

Redd Barna tar Hareide på ordet og krever at maksimalt 10 prosent av bistandsbudsjettet kan brukes til flyktningtiltak i Norge.

– Med rekordmange mennesker på flukt og store humanitære kriser bør motivasjonen for innsats utenfor Norges grenser være større enn noensinne. Dette er derfor ikke tiden for å bruke mindre penger på bistand, sier Gunvor Knag Fylkesnes, leder for politikk og samfunn i Redd Barna.

Powered by Labrador CMS