Samfunnsansvar

Rikdom: 116 milliardærer bor i New York. Men det fører også til store forskjeller i verdensmetropolen.

Flest superrike i New York

Antallet milliardærer i verden øker – og dermed også forskjellene. Det har ikke vært så mange suprrike i verden siden slutten av 1800-tallet.

Publisert Sist oppdatert

En fersk studie forfattet av blant andre den anerkjente by-professoren, Richard Florida, viser at det er en sterk sammenheng mellom boligpriser, kostnadsnivå og forskjeller i byer der det bor mange milliardærer.

I løpet av de siste par tiårene har veksten av verdens superrike ført til nivåer av global ulikhet verden ikke sett siden den amerikanske "Gullalderen" (Gilded Age) på slutten av 1800-tallet.

Å forstå hvor disse superrike enkeltpersonene og dere familier faktisk bor kan hjelpe oss å lære mer om hvordan disse påvirker byer i en global økonomi, skriver professor Richard Florida i en artikkel i The Atlantic.

Byer som New York , London og Paris har sett store tilsig av de superrike. Mange mener dette har bidratt til stigende boligpriser og voksende ulikhet i disse byene, skriver Florida. En ny rapport som han og hans kolleger ved forskningsinstituttet City Lab har laget, kartlegger den globale geografien av super rike. Forskerne har brukt detaljerte data fra Forbes om mer enn 1800 milliardærer over hele verden, som til sammen – i 2015 – eier verdier for mer en 7000 milliard dollar.

Ikke uventet bor det flest superrike i USA. USA er hjem for nesten en tredjedel av verdens milliardærer. Så følger Kina med 12,2 prosent superrike, India og Russland har 4,5 prosent, mens 4,3 prosent av de rikeste bor i Tyskland.

New York, New York

New York topper rikmannslista med betydelig margin med hele 116 milliardærer, fulgt av San Francisco Bay Area med 71, Moskva med 68 (selv om Moskvas andel av milliardærer har vært fallende de siste årene), Hong Kong med 64 , og Loa Angeles med 51. Videre kommer London ( 50 ) , Beijing ( 46 ) , Mumbai ( 33 ), Miami ( 31 ) , og Istanbul ( 30 ).

USA og Asia ( spesielt Kina ) har de største andelene av såkalt «self made»-rikdom, mens rikingene i Europa og Sør-Amerika i større grad har arvet sin rikdom, skriver Florida & co.

Også mest penger i New York

Ser vi på mengden penger , og ikke bare antall milliardærer, kommer New York nok en gang øverst på lista. yene for rikdom som innehas av milliardærer . 537.000 milliarder dollar sitter New Yorks rikeste på – det innebærer 7,6 prosent av alle globale milliardærers rikdom. San Francisco kommer på andre plass med $ 365.000 eller 5,2 prosent. Moskva, Hong Kong og London følger på de neste plassene.

Men også mange mindre byer «gjør det bra» når vi ser på gjennomsnittlig nettoformue blant milliardærer. Byen Rogers i Arkansas (hjem til to av medlemmer av Walton -familien, som eier og kontrollerer Walmart ) topper listen over mindre byer med høyest gjennomsnittlig rikdom – 40 milliarder doller. Neste på listen er Omaha , Nebraska (hjembyen til Warren Buffett ) med $ 38,2 milliarder , etterfulgt av Big Horn, Wyoming, med $ 26,6 milliarder takket være godterikongen Scion Forrest Mars, Jr.

Mote og varehandel

Den industrien som milliardærene tjener mest penger på er mote og varehandel. Mer enn 15 prosent av den totale milliardærrikdommen stammer fra mote eller varehandel – og dermed overgår denne sektoren både teknologi, naturressurser, olje og finans når det kommer til lønnsomhet.

Teknologisektoren den nest mest lønnsomme bransjen for de superrike, med 14 prosent av de totale verdiene, tett fulgt av finans som tar 13,6 prosent andel av rikdommen. Naturessurser (dvs. olje, energi, metaller og gruvedrift) kommer på fjerdeplass med 8 prosent. På femteplass følger industri og produksjon med 7,9 prosent.

De fire første næringene står for inntjeningen til mer enn halvparten av verdens milliardærer, og topp fem står for 60 prosent.

I mange tilfeller er milliardærenes verdier nært knyttet til de stedene de bor. Milano topper listen for mote og detaljhandel, etterfulgt av New York. Paris og London er også alle godt etablerte motehovedsteder. San Francisco topper listen for tech, etterfulgt av Beijing. New York topper listen for finans og investering, etterfulgt av San Francisco Bay Area, Moskva, Los Angeles og Miami.

Powered by Labrador CMS