Samfunn

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets mener sentralbanken må nedjustere sine forventninger til lønn og pris det kommende året.

– Forventninger til lønnsvekst må vesentlig ned

Nye rapporter fra sentralbankens landsomspennende nettverk øker sannsynligheten for rentekutt, ifølge meglerhusene. I tillegg må forventningene til både lønns- og prisvekst kuttes kraftig.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag kom Norges Banks regionale nettverk med sin rapport for fjerde kvartal. Den tillegges som regel stor vekt i sentralbankens analyse av den økonomiske utviklingen i landet.

Nettverksrapporten bekreftet inntrykket flere meglerhus har formidlet; den økonomiske veksten i fastlandsøkonomien har i høst vært svakere enn det sentralbanken så for seg i september. Fremover ventes også veksten å bli litt svakere enn det Norges Bank har lagt til grunn.

Selv om de fleste store meglerhusene forutså utviklingen, er dette er første gang på et år at forventningsindeksen går tilbake.

– Nedgangen stemmer godt med andre nøkkeltall og forventningsindikatorer de siste månedene som viser at man kanskje var litt raske med å friskmelde norsk økonomi etter noen lyspunkter gjennom sommeren. Det ser riktignok fortsatt ut som vi er på rett vei, men det går tregere enn tidligere antatt, skriver DNBs makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i onsdagens morgenrapport.

Økt arbeidsledighet

DNB har selv nedjustert sine prognoser fra august noe, og venter en vekst i fastlandsøkonomien på 0,7 prosent i år og 1,3 prosent neste år. I oljeinvesteringene venter storbanken et fall på 10 prosent neste år, etter et fall på omtrent 15 prosent i år.

Videre venter de noe høyere vekst i privat forbruk, som sammen med mindre negativt drag fra oljeinvesteringene og noe vekst i eksporten vil forklarer høyere vekst enn i inneværende år, mener meglerhuset.

– Et svakt vekstbilde og flat sysselsetting gjør at vi venter at arbeidsledigheten vil fortsette å stige litt neste år, og vi anslår AKU-ledigheten (SSBs arbeidskraftundersøkelse, journ.anm.) til 4,9 prosent i 2017, opp fra 4,8 prosent i år, skriver Fjære.

Ingen rentekutt

Rentebanen presentert av Norges Bank i september innebærer en 40 prosent sannsynlighet for et rentekutt til. DNB konkluderer med at sentralbanken kommer til å holde styringsrenten uendret når de møtes til sitt desembermøte neste uke. Det synet støttes av både Nordea og Handelsbanken.

– Norges Bank bør dermed bli litt sikrere i sitt bilde av at bunnen i norsk økonomi er bak oss, skriver analytiker i Nordea Markets, Joachim Bernhardsen, i dagens morgenrapport for sitt meglerhus.

– På sitt desembermøte venter vi at Norges Bank holder styringsrenten uendret, men senker rentebanen slik at sannsynligheten for et rentekutt i løpet av første halvår neste år øker, skriver Handelsbankens Kari Due-Andrese og Marius Gonsholt Hov.

Lavere lønnsvekst

De mener også at Norges Banks forventninger til lønns- og prisvekst framover må revideres vesentlig ned.

I følge nettverksundersøkelsen venter sentralbankens kontaktnettverk en lønnsvekst på 2,5 prosent neste år, altså vesentlig lavere enn Norges Banks forventning på 3,2 prosent.

– Nylig fikk vi også forventningsundersøkelsen for 4.kvartal som viste at partene i arbeidslivet nå venter en lønnsvekst til neste år på 2,7 prosent. Dermed virker Norges Banks lønnsvekstforventning for neste år og videre fram alt for høy. Vi venter dermed at Norges Bank må justere ned sin prognose for lønnsveksten, noe som også vil trekke i retning av en nedjustert prognose for inflasjonen, heter det i Handelsbankens morgenrapport.

Powered by Labrador CMS