Europa

Frankrikes sosialistiske regjering kan torsdag få et mistillitsforslag mot seg etter at nasjonalforsamlingen ble forbigått angående en arbeidsreform. Her president François Hollande (til venstre) og statsminister Manuel Valls etter det ekstraordinære regjeringsmøtet om arbeidsreformen tirsdag.

Frankrikes regjering risikerer mistillitsforslag

Publisert Sist oppdatert

Frankrikes sosialistiske regjering kan torsdag få et mistillitsforslag mot seg, etter at nasjonalforsamlingen ble forbigått angående en arbeidsreform.

Tirsdag kjørte regjeringen gjennom en endring i lovverket som gjør det lettere for arbeidsgivere å ansette og si opp arbeidstakere. Reformen har utløst demonstrasjoner i to måneder.

– Å fortsette debatten i nasjonalforsamlingen vil utgjøre en fare for ... å forlate kompromisset som vi har bygd opp, sa statsminister Manuel Valls til nasjonalforsamlingen da han formelt kunngjorde den kontroversielle politiske manøveren. Han sa at regjeringen ønsket å unngå «et nedslående oppstyr av splittelse og politisk maskespill på grunn av en opponerende minoritet».

Utenfor parlamentsbygningen hadde hundrevis av mennesker samlet seg for å protestere mot reformen. De ropte «Ekte demokrati er her!» og krevde Hollandes avgang.

Press utenfra og fra nasjonalforsamlingen førte til at regjeringen vannet ut forslagene, noe som bare gjorde arbeidsgiverne mer sinte – samtidig som det ikke var nok til å mildne kritikerne.

To høyreorienterte opposisjonspartier har bedt om at et mistillitsforslag blir drøftet i nasjonalforsamlingen torsdag. Det er 575 representanter i forsamlingen. Mellom seg har de to partiene 226 av de 288 stemmene som må til for å velte regjeringen.

Powered by Labrador CMS