Ledelse

Hva skal til for at sjefens humor virker positivt på trivselen på arbeidsplassen?

Publisert Sist oppdatert

Det handler ikke om hvor gode eller dårlige, positive eller negative sjefens vitser er, skal vi tro en studie ledet av Christopher Robert, førsteamanuensis i ledelse ved University of Missouri.

Hvorvidt lederhumor påvirker medarbeideres jobbtilfredshet i positiv retning eller ikke, avhenger av hvor god relasjonen mellom ledere og underordnede er fra før av, slår Robert fast i en pressemelding:

– I vår studie har vi funnet at effekten av lederes humor avhenger av relasjonen mellom ledere og underordnede. Vi finner at bruk av både positiv og negativ humor hos ledere er positivt relatert til medarbeidernes jobbtrivsel hvis relasjonen mellom leder og medarbeidere er god fra før av. Hvis leder-medarbeider-relasjonen er dårlig assosieres imidlertid både negativ og positiv humor med redusert jobbtrivsel. Eller for å si det på en annen måte; god humor fra ledere kan noen ganger ha dårlig effekt, mens dårlig humor kan ha god effekt på medarbeidere.

Robert viser til at fagfolk tidligere gjerne har argumentert for at lederes bruk av positiv, inkluderende humor kan gi gladere medarbeidere som trives på jobben. Det har videre vært argumentert for at ledere bør unngå bruk av negativ humor, det vil si humor som er aggressiv og offensiv.

Gjør noe annet for å bygge relasjoner

Ett av tipsene Christopher Roberts gir til ledere, er at de ikke bør satse på å bruke humor til å bygge opp relasjoner. Han mener at ledere heller bygge relasjoner på andre måter, for eksempel gjennom tydelig kommunikasjon, rettferdig behandling og klare og nyttige tilbakemeldinger.

– Deretter kan humor brukes for opprettholde sterke relasjoner, sier forskeren.

Og selv om også negativ humor kan virke positivt på medarbeideres trivsel, så understreker Robert at dette ikke betyr at det er grønt lys for å spøke med absolutt alt i alle sammenhenger. For eksempel kan humor som går på kjønn og rase bli tatt ille opp, og en del typer negativ, aggressiv humor kan rett og slett være uakseptabel.

Bakgrunnen for studien er undersøkelser gjort blant 70 ledere og deres 241 underordnede i 54 organisasjoner. Studien «The Impact of Leader Humor on Subordinate Job Satisfaction: The Crucial Role of Leader-Subordinate Relationship Quality», er publisert i Group & Organization Management.

Powered by Labrador CMS