Annonse
Spotify-gründer Daniel Ek er redd han blir nødt til å flytte ut av Sverige dersom ikke boligsituasjonen bedrer seg. Foto: NTB Scanpix

Hva trenger gründerstudenter - 1 million eller tak over hodet?

Spør du regjeringen hvem de helst vil skal omstille oss, er svaret gründere. Og spør man gründerne hva de helst vil ha, penger eller bolig, er svaret helt sikkert: Ja, takk til begge deler.

Men som de siste dagers medieoppslag har vist, er det kun en av disse gründerne faktisk får, og det er ikke det som hjelper mest.

I dag melder Forskningsrådet at de for første gang deler ut penger til studenter som ønsker å starte opp egen bedrift. Målet er flere gründere og nye suksessbedrifter. 

– Fremtidens arbeidsplasser vil bli skapt av mennesker som tør å ta en sjanse, og som satser på egne evner og ideer. Vi ønsker at flere studenter bruker kunnskapen de har fått gjennom utdanningen til å bli gründere, sier næringsminister Monica Mæland.

StudENT-ordningen kan gi gründere med nylig avlagt mastergrad inntil en million kroner i løpet av et år. Pengene skal brukes til å jobbe fulltid med å realisere en idé etter avlagt mastergradseksamen, og kan brukes til både lønn og utviklingskostnader.

Men i dagens boligmarkedet spørs det om ikke pengene fort vil gå til andre ting enn utvikling av ideer.

Spotify-gründer Daniel Ek er oppriktig bekymret for utviklingen i Stockholm, som har et lunkent boligmarked sammenlignet med flere av de norske byene. I et åpent brev til Sverige tar han og medgründer Martin Lorentzon til orde for at man må ta drastiske grep hvis Sverige fortsatt skal være en attraktiv plass å utvikle store, moderne arbeidsplasser. 

Problem nummer en er at mangelen på leiligheter er et direkte hinder for å hente flinke folk til Sverige, skriver de to.

De mener også at utdanningssystemet ikke er godt nok tilpasset behovet for programmere og utviklere og at det ikke finnes gode nok muligheter for å gjøre medarbeiderne til medeiere i selskapet de er med på å bygge opp. De avslutter med en gammel trussel som politisk vektige selskaper ofte tyr til: Hvis ikke ting blir bedre, flagger vi ut!

Det kan tenkes at Spotify hadde flyttet til utlandet uansett hva svenske myndigheter finne på for å holde på dem. Men en ting er klart. Det er ikke kapital, disse gründerne trenger aller mest, det er tak over hodet.

 

Annonse
Annonse