Europa

Juncker er ifølge the Guardians kilder for lovforslaget. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Kan nytt EU-forslag tvinge store, multinasjonale selskap til å åpne bøkene?

Selskap som Google og Amazon kan tvinges til å offentliggjøre sine skattebidrag i Europa om lovforslaget vedtas.

Publisert Sist oppdatert

Det nye lovforslaget som nå utarbeides, rettes mot verdens største, multinasjonale selskap med virksomhet i Europa. Målet er å få dem til å åpne opp om egne skatte-bidrag i hvert enkelt land, hvor de driver sin virksomhet, skriver The Guardian. EU-kommisjonen skal etter planen legge fram forslaget 12. april.

Opplysningene kommer etter foreløpige konklusjoner av en konsekvensvurdering gjort i sammengeng med utarbeidelsen av lovforslaget.

Ifølge avisen er Europakommisjonens president, Jean-Claude Juncker, positiv til forslaget. Sentrale kilder i EU skal ha fortalt the Guardian at det er bred enighet om å innføre en lov lik eller lignende den som nå utformes. For at forslaget skal vedtas, må et kvalifisert flertall (16) av unionens medlemsland (totalt 28) stemme for den nye loven.

Flere, store multimasjonale selskap har vært involvert i saker angående skatteunndragelse og avtaler gjort i gråsonen de siste åra. Blant dem er Google, Pepsi, IKEA, Amazon, og FedEx. Blant annet har flere gjort spesialavtaler med skatteparadiset Luxembourg, der EU-president Juncker var henholdsvis finans- og statsminister mellom 1995 og 2009.

Powered by Labrador CMS