Annonse
Kværner og Akers hovedkontor på Fornebu. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kværner: Visste ikke om kritisk Unaoil-rapport

Tidligere har lekkede dokumenter fra den australske avisen The Age avdekket at flere Kværner-topper uttrykte bekymring for samarbeidet med Unaoil. Det nå korrupsjonsmistenkte selskapet hjalp Kværner med å vinne kontrakter i Kasakhstan i perioden 2007 til 2011.

Kværners kommunikasjonssjef Torbjørn Andersen har uttalt at det ble lagt vekt på å gjøre en grundig vurdering i forbindelse med samarbeidet med Unaoil, og at det ikke ble funnet noen «røde flagg» vedrørende selskapets integritet. Men nå viser det seg altså at en selskapsgjennomgang antikorrupsjonsorganisasjonen Trace gjorde av det Monaco-baserte selskapet, faktisk fant flere slike varsler, Klassekampen.

Kværner har imidlertid verken lest eller visst at en slik rapport eksisterte, skriver avisen. Selskapet avviser derfor kjennskap til at Unaoil ikke har opptrådt i tråd med lover og regler og viser blant annet til at Trace hadde sertifisert Unaoils integritet.

Trace opplyser at de nå har trukket tilbake sertifiseringen av Unaoil og hevder at selskapet bevisst feilinformerte dem i sertifiseringsprosessen. De hevder på sin side at Kværner må ha visst at det lå en rapport bak sertifiseringen, men dette avvises altså av Kværner.

– Trace opplyste ikke Aker Kværner om at det eventuelt var noen forbehold eller relevant tilleggsinformasjon knyttet til sertifiseringen, sier Torbjørn Andersen.

 

Annonse
Annonse