Arbeidsliv

Kvinners inntekt demper ulikhetsveksten

Publisert Sist oppdatert

I dag forsvarer underdirektør i Finansdepartementet Kristin Solberg-Watle sin doktorgrad om ulikhet ved Universitet i Oslo.

Stipendiaten ble ansatt i departementet denne våren, og har frem til det forsket på inntektsforskjeller ved UiOs senter for likhet, sosial organisering og økonomisk utvikling, ESOP.

Solberg-Watle er opptatt av hvordan kvinners inntog i arbeidsmarkedet har bidratt til å begrense utviklingen i forskjeller, eller i det minste maskere utviklingen.

I doktorgraden ser hun på hvordan inntektsforskjeller dempes av kvinners arbeidsinntekteer og av skatter og overføringer. Mens lønnsforskjellene mellom menn, spesielt i USA, fortsatt er betydelige, blir forskjellene totalt sett mindre av at kvinner nå i større har arbeidsinntekt.

Kvinners inntekter ser jevnt over ut til å dempe ulikhet. Denne effekten er spesielt sterk i USA. I Europa er det skatter og overføringer som i størst grad reduserer inntektsforskjellene.

Foto Kristin Solberg-Watle. (Foto: UiO)

Kvinners inntekt kan også ha hjulpet mange av de hardest rammede familiene under finanskrisen. Mens mannen ofte fikk sterkt redusert inntekt under krisen, ble dette i noe grad oppveid av at kvinner fikk høyere inntekt.

Powered by Labrador CMS